Fark Yaratan Girişimci: Martin Cooper Kimdir? - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 20 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

20 Mart, 2022

Fark Yaratan Girişimci: Martin Cooper Kimdir? - TeknoCase

Günümüzde bir bağımlılık haline gelen ve gün içinde elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarının mucidinin kim olduğunu biliyor musunuz? Gelin bu teknoloji harikası cihazların nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Telefonlarımız sayesinde gün içinde gerek ailemizle gerek arkadaşlarımızla sürekli iletişim halinde kalabiliyoruz. Dijital çağda büyüyen bir nesil için telefonun olmadığı bir dünyayı hayal etmek çok zor. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Artık vazgeçilmezimiz haline gelen cep telefonunun mucidi ve kablosuz iletişimi mümkün kılan kişi Amerikalı mühendis Martin Cooper'dır. Cep telefonunun ortaya çıkış serüvenine gelin birlikte bakalım.

Martin Cooper Kimdir?

Martin Cooper, 26 Aralık 1928 Şikago doğumlu Amerikalı mühendis. 1950'de Illinois Institute of Technology'den (IIT) mezun oldu. Mezun olduktan sonra Kore Savaşı sırasında denizaltı subayı olarak görev yaptı. 1957'de HTE'den elektrik mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı ve 2004'te IIT'den fahri doktora derecesi aldı.

Martin Cooper Neyi İcat Etti?

Martin Cooper, kablosuz iletişim endüstrisi alanında on bir patenti olan bir öncüdür. Cooper 1973 yılında Motorola’da mühendisken ilk elde tutulan cep telefonunu icat etti, aynı zamanda onu geliştiren ve 1983'te piyasaya süren ekibi yönetti. Cooper, cep telefonunun babası olarak kabul edilir tarihte halka açık yerlerde cep telefonu görüşmesi yapan ilk kişi olarak anılır.

Martin Cooper Cep Telefonunu Ne Zaman İcat Etti?

Cooper, 1954'te Motorola mobil ekipman grubunda kıdemli bir geliştirme mühendisi olarak işe başladı. 1967'de Chicago polis departmanı için üretilen ilk hücresel benzeri taşınabilir el tipi polis telsiz sistemini içeren ürünleri geliştirdi. 1970'lerin başında Cooper, Motorola'nın iletişim sistemleri bölümüne başkanlık etti. Burada 1973'te ilk taşınabilir cep telefonunu tasarladı ve 10 yıllık pazara sunma sürecine liderlik etti.

Motorola'daki üst düzey yönetim Cooper'ın cep telefonu konseptini destekledi ve herhangi bir gelir elde edilmeden önce 1973 ile 1993 arasında 100 milyon dolarlık yatırım yaptı. Cooper, bir ürünü 90 günden daha kısa bir sürede tasarlayan ve bir araya getiren bir ekip kurdu. DynaTAC 8000x olarak adlandırılan bu orijinal telefon, 1.1 kg ağırlığında ve 25 cm uzunluğundaydı ve "tuğla" veya "ayakkabı" telefonu olarak adlandırıldı. DynaTAC'ın çok önemli bir parçası, modern bir cep telefonundan dört ila beş kat daha ağır olan bataryaydı. Telefon 10 saat boyunca şarj olmayı gerektiriyor ve bataryasıyla yalnızca 30 dakika idare edebiliyordu. Ancak Cooper'a göre pil ömrü gerçekten sorun değildi çünkü telefon o kadar uzun süre elde tutmaya elverişli bir cihaz değildi. 1983'e gelindiğinde sonunda telefon orijinal ağırlığının yarısına düşürülebildi.

Fark Yaratan Girişimci: Martin Cooper Kimdir? - TeknoCase

Cooper, Motorola'da hem mühendis hem de Başkan Yardımcısı ve Araştırma ve Geliştirme Kurumsal Direktörü olarak 29 yıl çalıştı. Mobil cep telefonu üzerindeki çalışmalarına ek olarak, çağrı cihazlarının teknolojisini tek bir binada kullanmak yerine birden fazla şehirde kullanmak üzere genişletmede etkili oldu. Cooper aynı zamanda mucit Clifford L. Rose ile birlikte Motorola'nın radyolarında kullanılan kuvars kristallerindeki bir kusuru düzeltmek için çalıştı ve bu da şirketi kol saatlerinde kullanılan ilk kristalleri üretmeye teşvik etti.

Cooper, Dyna LLC, GreatCall, Arraycomm şirketlerinin kurucusudur ve 2015-2019 yılları arasında Energous.com’un yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır. Kendi adıyla da anılan Spektral Verimlilik Yasası'nı formüle etmiştir. Bunların dışında birçok yayınlanmış makaleye ve ödüle de sahiptir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.