Evrenin Tasarrufu: Altıgen

Bilim ve Teknoloji - 14 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

14 Mart, 2022

Evrenin Tasarrufu: Altıgen

Altıgen matematiksel olarak altı kenarı ve altı köşesi olan bir çokgendir. Sadece bu kadar mıdır? Bu yazıda altıgenin bir çokgenden fazlası olduğunu anlayacaksınız.

Hepimiz illaki rastlamışızdır. Bal peteklerinin gözenekleri, bir kaplumbağanın kabuğu, kar taneleri, hayatımızın her alanında kullanılan cıvata ve somunlar ve sayamadığımız bir çok şey doğal olarak ya da beşeri unsurlarla altıgen formunda yaratılmıştır. 

Bal peteklerinin sırrı çok eskiden bu yana araştırılmıştır. Arının bal yapması biyolojik bir yasadır. Ama neden altıgen gibi bir formu tercih ediyorlar? Bunun cevabı sadece bizlerin değil bilim adamlarının da dikkatini çekmiş ve arayış içine girmişlerdir. İngiltere ve Çin’deki mühendisler bu konuda ilk adımları atmıştır. Arıların petek ördüğü anları gözlemleyip her defasında fotoğraflamışlardır. İlk başta yuvarlak olan petek gözleri, ısınarak akışkan hale gelmiş ve kısa süre sonra da altıgen formunu almıştır. Bu ısıtma işleminin, arının kendi vücut ısısı ile 6 saniye gibi bir sürede yaptığı gözlemlenmiştir. Arıların bunu yapmasının sebebi, en az bal mumu kullanarak en çok bal depolama isteği olarak açıklanmıştır. İşte buna doğanın kendi içindeki tasarrufu diyebiliriz.

   Evrenin Tasarrufu: Altıgen      

Kaplumbağalar evrende en eskiden beri var olan ve birçok türe sahip olan canlılardandır. Evini sırtında taşıması ve uzun ömürlü bir hayvan olması açısından kültürler tarafından benimsenmiş hatta Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmıştır. Devletin gücünü, ölümsüzlüğünü, sabrını, istikrarını ve sonsuzluğunu simgelemiştir. Kaplumbağa kabukları en sert bileşenlerden oluşmaktadır. Kabuklar sanki her biri tek tek ve sonradan bir araya gelmiş gibi bir görüntü vermektedir. Dikkatli bakıldığında yine bir altıgen görüntüsü ile karşımıza çıkmaktadır. Buradan hareketle yüzeyi, en iyi ve en sağlam kaplayacak şekil altıgendir diyebiliriz.

Evrenin Tasarrufu: Altıgen

Son olarak hiçbiri, bir diğerinin aynısı olmayan kar taneleri var. Farklı şekil ve ebatta olsalar da kar taneleri, baskın olarak altıgen formundadır. Karı oluşturan su, iki elementten oluşur. Bunlar hidrojen ve oksijendir. Bu iki element sıcaklıkla yön değiştirir. Su, buza dönüştüğünde ise bu iki yapı altıgen olarak bir araya gelir. Bu yapılar birbirinin simetrisi şeklinde kar tanelerini oluşturur.

 Evrenin Tasarrufu: Altıgen  

Bunlar doğadaki altıgen ekonomisinin sadece birkaçıdır. Vücudumuzda milyonlarca altıgen vardır. Cıvata ve somunlar altıgen yapısında tercih edilir. Altıgen sayesinde alet, cıvatayı daha kolay kavrar ve cıvataya daha fazla tork aktarılır. 1700’lere kadar uzanan bu basit tasarım her dönemin parçası olmuştur.

Evrenin Tasarrufu: Altıgen

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.