Dünyanın En Büyük Derdine Çözüm: Elektrikli Araçlar - TeknoCase
Bilim ve Teknoloji - 17 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
17 Mayıs, 2021
İnsanoğlunun, Dünya’nın başına açtığı büyük dertlerden bahsedince şüphesiz aklımıza ilk gelen dertlerden biri “Küresel Isınma” olacaktır. Küresel ısınmanın başlıca sebeplerinden biri; benzin ve dizel gibi fosil yakıtlar tüketen araçlardır. Tam bu noktada karşımıza çok daha çevreci "elektrik" çıkar.
Madem Dünya’nın en büyük derdi küresel ısınma. Madem küresel ısınmanın başlıca sebebi organik olmayan maddeleri tüketen araçlar. O zaman derdimizin çaresi elektrikli araçlar olmalı. Gelin, derdimizin çaresinin tarihini inceleyelim.
Elektrikli Araçların Tarihçesi
Son 20 yılın en çok konuşulan konularından olan elektrikli araçların icadı esasında 1820’li yıllara dayanıyor.
İlk kez 1828 yılında Macar Ányos Jedlik, küçük ölçekli bir elektrikli araç tasarlamıştır. 1832 yılında İskoçyalı Robert Anderson tarafından, şarj edilebilme özelliği olmayan elektrikli araç icat edildi. Aynı on yılda 1835 yılında Amerikalı Thomas Davenport tarafından şarj edilebilir ilk elektrikli motor ve araç icat edildi. Dolayısıyla elektrikli motor ve elektrikli araç icatlarının bilim insanları denildiğinde buradaki bilim insanlarından bahsediyor olacağız.
Günümüzde ise neredeyse otomobil üreten tüm firmaların elektrikli araçları vardır. 1997 yılında TOYOTA elektrikli araçların seri üretimi konusunda öncülük etmektedir ancak tercih edilme olarak geride kaldığı söylenebilir. 2008 yılında elektrikli araçlara olan merakı yeniden uyandıran teknoloji girişimi Tesla Roadster modeli ile Tesla CEO'su Elon Musk olmuştur. Elektrikli araçları ilk zamanlarından bu yana olan gelişimini, tüketiciler tarafından tercih edilişlerini düşündüğümüzde Elon Musk'ın fark yaratan bir girişimci olduğunu söylemek mümkündür.
Gelişen teknoloji ve insanoğlu ile doğanın değişen ihtiyaçlarıyla birçok firma elektrikli araç üretmeye devam etmektedir. Şu an tüketicler tarafından en çok rağbet gören iki model, 2010 yılında üretilen Nissan LEAF modelleri ve 2012 yılında üretilen Tesla Model-S'dir.
Elektrikli Araçların Küresel Isınmaya Faydaları
Gezegenimizin varlığını tehdit eden küresel ısınmaya en çok sebep olan sektör otomotiv endüstrisidir. Bilinçlenen insan sayısının artmasıyla beraber bu endüstrinin çözüm arayışı artmış ve elektrikli araçları geliştirmeye devam etmiştir. Başlıca faydaları şu şekildedir;
- Daha yeşil ve daha temiz oksijenli bir gezegen.
- Daha sessiz bir gezegen.
- Daha sağlıklı bir yaşam.
- Daha fazla enerjiyle daha az maliyet.
- Bakım paralarından tasarruf.
Elektrikli motorların, geleneksel içten yanmalı motorlara kıyasla hareket eden daha az parçası olduğu için parçaların bakımında kullanılan para miktarı ve parçaların bozulması da daha az oluyor. Dolayısıyla bakım paralarından tasarruf sağlanmış oluyor.
Hepimizin daha sağlıklı, daha yeşil, daha sessiz bir Dünya'da yaşamını sürdüreceği günlere... Hoşça kalın...
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.