Dünya 6 Derece Isınırsa Ne Olur?
Bilim ve Teknoloji - 25 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
25 Temmuz, 2022
40 yıl içinde milyarlarca insanın su kaynağı olan Himalaya Dağları’ndaki buzullar eriyip yok olabilir. 50 yıl içinde ise Grönland buz örtüsünün eriyişi durdurulamaz hale gelebilir. Peki 6 derecelik bir ısınma ile dünya nasıl bir yere dönüşebilir?
Bilgilere göre küresel sıcaklık ortalama 0.8 derece yükseldi. Avustralya’nın en kalabalık ikinci eyaleti Victoria, kayıtlara göre en kötü orman yangınlarından birini 2020 yılının Ocak ayında yaşadı. Çoğu kişiye göre bu yangınlar küresel ısınma için bize bir çağrı niteliğinde. Şimdiye kadar yaşanan ısınma 1 dereceden daha az. Bu bile Avusturalya’yı kurutmak için yeterli oldu.
Gezegen ısınmaya devam ederse ne olacağı konusundaki en büyük endişelerden bir tanesi buz örtüsünün sürekliliğidir. Buz örtüsünün çok hızlı bir şekilde çökmeye başlaması en büyük tehlikelerdendir. 1992 yılında buzulun 5.6 km’si denize doğru kaydı ve yok oldu. 10 yıl sonra bu rakam 2 katından fazlaya ulaştı. Yıllık olarak 15.5 km eriyen buz nehirleri “değirmen” adı verilen çok büyük tüneller oluşturmaya başladı.
Pek çok bilim insanı, 2 derecelik ısınmanın üzerinde yaşadığımız bu gezegeni kökten değiştirebileceğini düşünüyor. Bu nokta artık treni kaçırdığımız an olabilir. Isınma, kutuplarda buz kaybını hızlandıracak ve bu da ısınmayı artıracak.
3 derecelik bir ısınma ile Kuzey Kutbu, yaz boyunca buz tutmaz bir hale gelecek. Amazon Yağmur Ormanları kuraklaşacak. Alpler’deki kar örtüsünün tümü kaybolacak. Akdeniz ve Avrupa’nın bir kısmı kavurucu sıcağın altında kurumaya başlayacak.
Dünya ısısı 4 derece daha yükselirse okyanuslar da yükselecek ve 1 milyar insanın evi olan yüksek nüfuslu deltalar, okyanuslar yükselirse yok olacak. 4 derece bir ısınma ile dünyadaki en önemli nehirlerden bazıları kuruyacak ve bu da milyonlarca hatta yüz milyonlarca insanın yaşama şansını tehlikeye atacak. İklim uzmanlarının öngörülerine göre Hindistan, küresel ısınma etkisi ile en yüksek bedeli ödeyecek ülkelerden biri olacak.
Dünya 5 derece ısınırsa yaşamaya elverişsiz iki dev bölge, Kuzey ve Güney yarımküre ılıman alanlarının içine doğru yayılacak. Dünyanın harika şehirleri Los Angeles’ı, Kahire’yi, Lima’yı ve Bombay’i besleyen kar örtüsü ve su havzaları kuruyacak. İklim mültecileri yüzlerce milyona ulaşacak.
Bir felaket olarak nitelendirilebilecek 6 derecelik bir ısınma ile doğal felaketler basit olaylara dönüşecek. Dünyanın büyük kentleri sular altında kalacak ve terk edilecek. 6 derecelik artış şimdiye kadar var olmuş bazı türlerin yok oluşları olacak. Sıcaklıklar 100 yıl içerisinde 6 derece yükselirse küresel bir yok oluştan daha azıyla karşılaşmayacağız.
Çözüm evlerimizde başlıyor. Karbondioksit üreten enerji kullanımının azaltılması verimlilik önlemlerin en başında geliyor. İnsanlar, iklimi korumanın paralarını cebinde tutacağını ve tüm o yakıtları almak zorunda olmayacağını bir kez daha anlarsa politik direnç buzulların erimesinden daha hızlı olacaktır.
Evlerimizden sonra sorumlu olduğumuz ikinci en büyük emisyon kaynağı arabalardır. Arabalar küresel sera gazlarının %20’sini üretiyor. Arabaların yakıt verimliliğini arttırmak, yenilenebilir enerjiler tercih etmek ve gerekmediği sürece bireysel araç kullanımını azaltmak, 2 derece eşiğin doğru tarafında yer alabilmek için alabileceğimiz önlemlerden bazılarıdır.
Dünyanın enerji iştahı doymak bilmez olmayı sürdürüyor, karbon ayak izimiz artmaya devam ediyor. Küresel ısınma yükselirken aynı zamanda hızlanıyor. Bir noktada iklim değişimi bizim hayatımız olabilir ve küresel ısınma kaçırdığımız bir tren haline gelebilir. Asıl soru ise şimdi bunları bilirken ne yapacağımız!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.