Deyim Gerçek mi Oluyor? - Kırmızı Kar Yağarsa
Bilim ve Teknoloji - 28 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 2 Dk.
28 Aralık, 2020
''Kırmızı kar yağınca'' deyimini hiç duymuş muydunuz? Bizim için gerçekleşmesi imkânsız olaylarda bu deyimi kullanıp karşımızdaki kişiye şaka yoluyla yapmayacağımızı anlatmış oluruz. Peki ya kırmızı kar gerçekten yağmışsa? Tarihi Aristo’ya kadar dayanan kırmızı kar neden meydana geliyor?
Gerçekleşmesi bizim için imkânsız olan bir durumla karşı karşıya kaldığımızda ya da net bir cevap vermek istemediğimizde, ‘’kırmızı kar yağdığı zaman yapacağım’’ der ve bahsi geçen olayın asla gerçekleşmeyeceğini şakayla karışık belli ederiz. Bu söylem pek çok kültürde kendine yer bulmuş ve haliyle farklı şekillerde ifade edilmiş fakat anlam hep aynı kalmıştır. Mesela dünya dili olarak kabul ettiğimiz İngilizcede ‘’ When pigs fly’’ olarak geçerken, AB ve 29 bağımsız ülkede resmi dil olarak kabul edilen Fransızcada ise ‘’Quand les poules auront des dents’’ şeklinde kendine yer bulmuştur. Peki, ciddi ciddi düşünelim ya böyle bir şey imkânsız değilse? Hiç merak etmiş miydiniz? Bizler ettik ve sizler için araştırdık.
Şaşırtıcı bir durum olsa da kırmızı kar yağışı ütopik bir olay değil. Dönüp baktığımızda, tarihte ilk ‘’kırmızı kar’’ yağışı bildirisinin Aristo tarafından yapıldığını gördük. Birkaç yüzyıl sonra ise Roma Tarihçisi Büyük Plinius (ya da bilinen adıyla Yaşlı Plinius) yağan karın pasa benzediği kaydetmişti.
PEKİ, KIRMIZI KAR NEDEN OLUŞUYOR?
Günümüzde İtalyan Alplerinde, ondan öncesinde ise Antarktika’da görülen kırmızı kar, yeşil bir alg türü olan Chlamydomonas nivalis' in neden olduğu bir fenomendir. Yalnızca karla veya karlı alanların yakınında bulunan bu alg türü sayesinde Aristo’nun ‘’kanlı kar’’ olarak adlandırdığı aynı zamanda ‘’watermelon snow’’ olarak da bilinen kırmızı kar yağışları meydana geldi.
MAALESEF KIRMIZI KAR OLUŞUMU KÖTÜYE İŞARET
Ukrayna Bilim ve Eğitim Bakanlığına göre kırmızı kar oluşumu hiç de iyiye işaret değil. Söz konusu alglerin oluşmasının en büyük nedeni, hava sıcaklığının normallerin üstünde olmasıdır. Yani buna küresel ısınma neden oluyor diyebiliriz. Öte yandan bu algler buzulların eriyişini de hızlandırdığı için kısır bir döngü oluşuyor ve küresel ısınmanın hızlanmasına neden oluyor.
Sadece bir deyim olarak kalmasını dilemiş olsak da, kırmızı karın arkasında küresel ısınma gibi büyük bir sorun yatıyor.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.