Deniz Kirliliğinde Mücadele: Seabin - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Deniz Kirliliğinde Mücadele: Seabin - TeknoCase

Seabin projesi deniz kirliliğine umut olabilir. Peki Seabin nedir, nasıl çalışır, ve gerçekten etkili mi? Bu yazımda deniz kirliliğine ve bu projeye değindim.

Dünya Ekonomi Forumu, Ellen MacArthur Vakfı ve McKinsey tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, okyanuslara her yıl 8 milyon ton civarı plastik atık atılıyor. Bu da her dakika bir çöp kamyonu dolusu plastik atığın okyanusa dökülmesi demek. Bir diğer araştırmaya göre, deniz balıklarının %30’unun midelerinde plastik olduğu tahmin ediliyor.  Avustralyalı iki deniz tutkunu Andrew Turton ve Pete Ceglinski'nin geliştirdiği Seabin deniz kirliliğiyle mücadelede umut vaat ediyor. Seabin denizin içinde bir elektrik süpürgesi gibi çalışıp, denizde yüzen çöpleri topluyor.  

Deniz Kirliliğinde Mücadele: Seabin - TeknoCase

Geliştirilen düzenekte bir çöp kovası, ağzı deniz seviyesiyle hemen hemen aynı seviyede olacak şekilde denize bırakılıyor. Alt kısmından elektrikle çalışan bir su motoruna bağlanan kova, su filtresi görevini yapan bir çöp torbasına sahip. Dalgaların getirdiği deniz çöpleri kovanın içine giriyor, kovadaki su bir motor pompası yardımıyla filtreden süzülüp tekrar denize dökülürken kâğıt, naylon, şişe vb. katı çöpler ile kısmen deterjan, yağ vb. maddeler torbada kalıyor. Bu pompa saatte 25.000 litre su çıkarabiliyor. Bir görevlinin de torba dolduğunda torbayı boşaltması gerekiyor. Temiz enerji kullanıp kendi kendine çalışan bir Seabin mümkün ve bunun üzerinde çalışılıyor. Bu enerji kaynağı coğrafi konum ve mevcut teknoloji kaynaklarına bağlı olarak güneş, rüzgar ya da dalga olabilir. Ayrıca Seabin projesi ekibi, bu yüzen çöp kutusunun tüm parçalarının geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmesi üzerine de çalışıyor. Seabinler bir yılda 90.000 adet alışveriş poşeti, 50.000 adet su şişesi, 35.700 adet tek kullanımlık bardak, 117.647 adet ise plastik kaşık ve benzeri madde yakalıyor. Seabin, 2 mm'ye kadar küçük mikroplastikler de dahil olmak üzere günde 1,5 kg yüzen küçük çöp döküntüleri yakalayabilir.  

 

Deniz Kirliliğinde Mücadele: Seabin - TeknoCase

Porto Montenegro Marina Müdürü Roddy Blair bazı günler Seabin'i her saat boşalttıklarını söylüyor. İlk 6 aylık testte ise yaklaşık 800 kilo organik ve organik olmayan küçük çöp döküntüleri toplanmış. 2019 verisine göre dünyada 23 ülkede 400 Seabin birimi bulunmaktadır. Her biri okyanusun kirlilik sorunu hakkında hayati katkıda bulunuyor. Seabinler tek başına, elbette, okyanusun plastik sorununun çözümü değil fakat eğitim sistemik değişim yaratabilir. Bunu anlayan Porto Montenegro, okul çocuklarını plastik kirliliğinin kalıcı etkisi hakkında farkındalıklarını artırmak için Seabin projesine dahil ediyor. Seabin gelecek nesillere temiz denizler bırakabilmek adına umut verici bir proje olarak görülüyor, umarım ekibin de dediği gibi böyle projelere ihtiyacımızın kalmayacağı bir geleceğimiz olur.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Kaynak: https://www.itu.int/en/myitu/News/2020/05/07/09/29/How-Seabin-is-helping-clean-the-oceans-of-plastic-waste

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/denizler-copten-nasil-arindirilir

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.