Covid-19 Mutasyona Uğradı: B.1.1.7 Nedir?
Bilim ve Teknoloji - 18 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Ocak, 2021
Kredi: Girne American University
İngiltere'de ortaya çıkan Covid19'un yeni mutasyonu SARS-CoV-2 virüs akıllara birçok soru getirdi. Mutasyon nedir? Bu virüs daha mı öldürücü? Aşı çalışmaları boşuna mı çıktı?
İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı bilgiye göre B.1.1.7 virüsü Covid-19'un mutasyon geçirmiş hali. İngiltere Sağlık Bakanlığı mutasyon durumunu açıklaması üzerine birçok ülke İngiltere ile kara ve hava yolları ulaşımını durdurdu. Türkiye'den henüz İngiltere ile ilgili bir karar yok. Birçok ülkenin İngiltere ile arasına ulaşım engeli koymasına rağmen, ülkelerde mutasyonlu covid-19 vakaları çıkmaya başladı.
Nedir bu b.1.1.7?
B.1.1.7 isminin yanı sıra ülkeler arasında daha çok kullanılan ismi: SARS-CoV-2 virus.
Kısacası covid-19 virüsünün mutasyon geçirmiş hali diyebiliriz. %70 daha hızlı ve etkili. Bulaşma oranı çok daha fazla. Virüsün genetiğinde ise değişiklikler görüldü.
Henüz kesin sonuçlar yok, gün geçtikçe bilim adamlarının araştırmaları doğrusunda haberlerden öğreniyoruz ancak şuana kadar alınan bilgiler arasında antikorların virüs duyarlılığına azaldığına dair teoriler var.
Peki, aşılar etkisiz hale mi geldi?
DW'nin haberine göre aşılar etkisiz değil. Sadece aşılarla oynamalarla birlikte mutasyona karşı güçlü bir aşı geliştirmek mümkün.
Virüs türlerinde mutasyonlar olası ve normal bir şey. Hatta kışın geçirdiğimiz grip virüsleri de her zaman mutasyona uğrar ve grip mevsiminde aşılar genellikle değişikliğe uğrar.
Bu demek ki aslında sürekli bu virüsün mutasyonlarıyla karşılaşacağız.
1918'de dünyayı kasıp kavuran İspanyol gribi de aynı şekilde mutasyona uğramıştı. Sadece ikinci dalgada mutasyonla daha geniş kitlelere yayılmış ancak yeni mutasyonlarla beraber etkisi azalmış. 2021 yılında bile İspanyol gribine yakalanabilirsiniz ama normal bir şekilde atlatıp, hiç hissetmeyebilirsiniz. (Mutasyona teşekkür edebiliriz bu durumda)
Virolog Christian Drosten, bu aşıların hepsinin koronavirüs spike proteini bilgilerini, mutasyona rağmen bağışıklık sistemini uyaracak şekilde kodlamak için tasarlandığını söyledi.
Yeni mutasyonla birlikte değişen şey ne?
Değişen en önemli şey virüsün daha hızla yayılması. Virüsün insanlar arasında bulaşımı daha fazla arttı. Bu da bir çok ülkede kısıtlamaları gündeme getirdi. Çünkü şuan da virüsü kesmenin en hızlı yolu kısıtlamalar.
Ancak bu covid19'da ilk mutasyon değil.
Uzmanlar Çin - Wuhan'da çıkan korona virüsüyle şuan dünyanın dört bir yanında dolaşan virüsün aynı olmadığını söylüyor. Bölgelere göre farklılıklar gösteren virüs, sürekli değişime uğruyor. Örneğin şuan Türkiye'de ki virüsle İngiltere'deki virüs arasında farklılıklar görülebilir.
Koronavirüs'ün ilk mutasyona uğramış hali ise şubat ayında Avrupa'da rastlanmıştı. Buna D614G adı verilmişti.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.