Çocukluk Çağı Travmalarının Gelecekteki Kişiliğimize Etkileri

Bilim ve Teknoloji - 11 Aralık, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

11 Aralık, 2023

Çocukluk Çağı Travmalarının Gelecekteki Kişiliğimize Etkileri

Çocukluk çağında yaşanmış bir travma bir ruh sağlığı uzmanı ve ebeveynler tarafından üzerine düşülmediği takdirde gelecekteki kişiliğe etkilerini inceledim. İyi okumalar!

Travma Nedir?

Çocuklukta genellikle 18 yaş altını kapsayan bu durum beklenmedik ve tahmin edilemez bir şekilde kişinin başına gelen, bunun sonucunda da kişinin hayatında yoğun bir şekilde etkisi gözlemlenebilen olaylardır. Kazalar, doğal afetler ve ebeveyn kaybı veya boşanma gibi kişinin hayatını ve bu hayatının rutinlerini gözle görülür bir şekilde etkileyen olaylardır. Bu olaylar sonucunda da kişi davranışsal, duygusal ve bilişsel olarak etkilenmektedir.

Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri:

Travma yaşadıkları olayla ilgili oyunlar kurmak ve oynamak.

Sürekli olarak olayla ilgili rüyalar.

Travmatik olayı hissettirecek veya hatırlatacak olay veya durumlarla ilgili kaçınma davranışı.

Duygu durumla ilgili gözle görülebilir bir şekilde değişimler.

Uyku düzeninde bozulmalar.

Olayları hatırlamakta zorlanmak.

Çocukluk Çağı Travmalarının Gelecekteki Kişiliğimize Etkileri

Çocukluk Çağında Yaşanan Bir Travmanın Yetişkinlikteki Kişiliğimize Etkisi:

Yapılan çalışmalara bakıldığında çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar ile yetişkinlik dönemindeki psikolojik açıdan iyi oluş ve yaşam tarzı arasında bir ilişki gözlemlendiği saptanmıştır. Travmatik bir olay geçmişi olan çocukların yetişkinlik döneminde genellikle kaçınmacı bir şekilde hareket ettiği net bir şekilde gözlemlenmiştir. Yani bu kişiler hayatlarındaki stres unsuruna karşı duyguları ve davranışlarında zayıflama ve ilgisizlik görülür. Aynı zamanda başka kişilerle de etkileşime girerek iletişim kurmaktan çekindikleri de gözle görülür bir şekilde bellidir. İlerleyen zamanlarda bu kişilerde duygu durum bozuklukları, bipolar veya kişilik bozuklukları görülebilir.

Travmalarında kişinin kendine ve hayatına karşı bakış açıları etkili olabileceği gibi çevrenin etkisinin de bu geçmişte yaşanan travmalara etkisi bulunabilir. Buna en iyi örnek olarak evliliği ve eş seçimini inceleyebiliriz. Eş tarafından gelen olumlu sosyal destek travma yaşamış bir kişiyi olumlu bir ruh haline katkısı olduğu gözlemlenirken olumsuz ve destekleyici olmayan eşin ise bu travmaya hiçbir katkısı hem olmaz hem de travma sonrasında ortaya çıkan semptomların ağırlığını arttırır.

Çocukluk çağında yaşanmış travmatik olayların gelecekteki kişiliğimize etkisinin genel bir açıdan baktığımızda çok yüksek bir şekilde olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda ise en büyük iş ebeveynlere düşmektedir. Ebeveynler çocuklarının dönüşeceği gelecekteki kişiler için bu konularda daha çok bilinçli olarak kendilerinde farkındalık oluşturmaları gerekmektedir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.