Çocuklara Bilimi Sevdirecek Deneyler
Bilim ve Teknoloji - 16 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
16 Mayıs, 2022
Küçük çocuklar hep meraklıdırlar. Çok soru sorup her şeyi öğrenmeye çalışan çocukların meraklarını kimyaya yöneltmeye ne dersiniz? Bahsedeceğim deneyleri kaçırmayın, iyi okumalar!
Her şeyi merak edip sürekli sorular soran çocuklara bilimi küçük yaşlarda sevdirmek mümkün! Sizlerin çocuklarla basit malzemelerle yapabilecekleri bazı deneyleri şu şekilde derledim:
1- Dans Eden Mısırlar
Deneyde kullanılacak olan malzemeler:
- 1 su bardağı sirke
- 2 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı karbonat
- bir avuç mısır
- kavanoz
- kaşık
Deneyin yapılışı:
Deneyin yapılışı oldukça kolay olduğu için adımları çocuklara yaptırabilirsiniz. Öncelikle malzemelerde saymış olduğumuz su kavanoza aktarılır ve karbonat da kavanoza ilave edilir. Karbonatın tamamen çözülmesi için kaşıkla karıştırılır. Ne kadar çok eğlenmek istiyorsanız o kadar mısır tanesini kavanoza atın, son olarak sirkeyi ilave edin. Mısırların artık dans etmeye başladığını görebilirsiniz!
''Neden mısırlar böyle dans ediyor?'' diye soru alırsanız cevabınız şu şekilde olmalı; sirke ve karbonat bir araya geldiğinde hava baloncukları oluşturur, bu baloncuklar da yukarı çıkarken mısırları da yukarı çıkarır. Yani hava baloncukları sayesinde mısır taneleri bir aşağı bir yukarı hareket ederler.
2- Görünmez Mürekkep
Deneyde kullanılacak olan malzemeler:
- A4 kağıdı
- ucu pamuklu bir çubuk
- limon
- limon sıkacağı
- ütü
Deneyin yapılışı:
Deneyimize limonumuzu sıkmakla başlıyoruz. A4 kağıdımızı önümüze alıyoruz ve ucu pamuklu olan çubuğumuzu limon suyuyla ıslatarak istediğimizi kağıda yazıp çiziyoruz. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra kağıt beyazlığını kaybetmeden tamamen kurumuş oluyor. Bundan sonraki adım çocuklar için tehlikeli olacağından bir büyüğün çocuğa yardım etmesi daha iyi olacaktır. Ütüyü fişe taktıktan sonra mesajımızı içeren kağıdın üzerinden yavaşça geçiyoruz. Artık mesajınız okunur hale geldi!
''Neden öncesinde okunmazken ütü ile üzerinden geçince mesajımız okunur hale geldi?'' sorusunun cevabı ise şu şekildedir. Limon suyu ısıtıldığında bazı kimyasal değişikliklere uğrar. Yani ısıtarak limon suyunun yapısını değiştirmiş oluruz. Bunun sonucunda kağıda limon suyuyla yazmış olduğunuz ama öncesinde okunmayan mesajınız ısıtılınca kahverengi olur ve okunur hale gelir.
3- Karışmayan Renkli Sıvılar
Deneyde kullanılacak olan malzemeler:
- derin büyük bir kap
- 2 tatlı kaşığı tuz
- su
- iki farklı renkte gıda boyası
- kaşık
- 2 tane küçük bardak
- küçük karton
Deneyin yapılışı:
Her iki bardağa da eşit miktarda su koyuyoruz. Bir bardağa 2 şeker kaşığı tuz ekleyip içinde çözülene kadar kaşıkla karıştırıyoruz. Tuzun tamamen eridiğinden emin olunca malzemelerimiz arasında bulunan iki farklı gıda boyasından birini seçiyoruz ve üç damla bardağa damlatıyoruz, kaşıkla karıştırarak rengin her yere yayılmasını sağlıyoruz. Diğer bardağa ise kullanmadığımız renkteki gıda boyasını ekleyerek karıştırıyoruz. Ardından kartonumuzu bu bardağımızın üzerine koyarak ters çeviriyoruz ve suyun dökülmediğiniz gözlemliyoruz. Ters çevirdiğimiz bardağı diğer bardağın üzerine koyuyoruz ve yavaşça kartonu aradan çekiyoruz. Renklerin birbirine karışmadığını gördünüz mü?
Bu deneyde merak edilip sorulabilecek iki soru mevcut. İlk soru olan ''Bardağı ters çevirdiğimizde neden su dökülmedi?'' sorusunun cevabı; bardağı çevirmeden önce üzerine karton kağıt koymuştuk ardından bardağımızı ters çevirdiğimizi hatırlayalım. Su dökülmedi çünkü hava basıncı buna izin vermedi. Sorunun cevabı hava basıncı olacak. Bir diğer soru ise '' Renkler neden birbirine karışmadı?''. Bu sorunun cevabını şöyle açıklayabiliriz; Altta kalan rengi kullandığımız bardağa tuz ilave etmiştik. Tuz, suyun yoğunluğunu arttırıcı bir özelliğe sahiptir. Üst tarafta kalan suya ise herhangi bir madde eklenmedi. Bu sayede yoğunluğu fazla olan tuzlu suyun bulunduğu renk altta kalırken yoğunluğu daha az olan yukarda kalmaya devam etti.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.