Cinsiyet Tanımayan Hastalıklar
Bilim ve Teknoloji - 30 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.
30 Aralık, 2020
Birçok hastalıkların sadece kadına veya erkeğe özel olduğunu düşünüyordunuz değil mi? Asıl gerçek öyle değil. Virüsler ve bakteriler kimlik rengimizle ilgilenmiyor. Konaklayabildikleri her ortama tutunmayı ve orada varlıklarını sürdürmek tek hedefleri...
MEME KANSERİ
Hepimizin çok duyduğu ve genellikle kadınların yaşamaktan korktuğu meme kanserinin sadece kadına ait bir hastalık olmadığını artık çok daha iyi görüyoruz. Meme kanserinin kadınlarda bu kadar yaygın olduğu görülürken erkeklerde de ciddi oranda artış yaşanmaya başlandı.
Erkeklerde meme kanseri daha tehlikeli!
Her 8 kadından 1i meme kanseri olurken her 100 erkekten 1i de meme kanserine yakalanıyor. Günümüzde erkeklerde meme büyümesi çok rastlanan bir durum olmaya başladı ve bununla beraber meme kanserine ortam hazırlandı. Peki meme kanseri neden erkekler için daha tehlikeli? Nedeni erkeklerde meme dokusu çok olmadığı için kanserin yayılma ortamı daha elverişli hale geliyor ve yayılımı oldukça fazla hız kazanıyor. Erkeklerin meme kanseri olma olasılığı bilinmediğinden teşhiste gecikmeler ve bundan dolayı sonu hoş bitmeyen hikayeler yaşanıyor fakat kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de teşhisi oldukça basittir. Erkeklerde meme muayenelerini kendileri yapabilirler. Aksi takdirde geç kalınmış meme kanseri erkek için daha ölümcül olabiliyor.
PROSTAT KANSERİ
Her ne kadar erkeklerin hastalığı olarak bilinse de erkeklerde meme kanseri gözlendiği gibi, kadınlarda da prostat kanseri gözlenmekte. Kadınlarda ki skene bezlerinin prostatla ayni özelliğe sahip olduğu keşfedildi. Örneğin hem prostatta hem de skene bezlerinde PSA (prostat spesifik antijeni) ve PSA fosfataz enzimleri bulunuyor. Bu enzimler aslında erkeklerin prostat bezinin sağlık takibinde kullanılıyor. Skene bezlerinin de aynı doku özelliğine sahip olduğunun keşfedilmesi ile skene bezlerinin yeni bir ismi oldu. ''Kadın Prostatı''. Böylelikle kadınlarda da prostat kanseri çok nadir de olsa görülebiliyor.
Kadınlarda prostat kanseri teşhisi oldukça zordur. Çünkü kadında görülen belirtiler prostat kanserinden ziyade diğer hastalıkları düşündürtmektedir. Örneğin kadının idrarında kan görülmesi prostat kanserinden daha fazla böbrek enfeksiyonu veya böbrek taşını düşündürmektedir.
HUMAN PAPILLOMA VİRÜS
Kısaltması HPV olan kadınlar için oldukça tehlikeli ve erken teşhisin önemli olduğunu bildiğimiz bu virüs tabii ki kadınlara özel değil. Kadınlarda serviks kanseri gibi birçok kanserin öncüsü olan bu virüs erken teşhis edilmediği sürece ölüme dahi sebep olabiliyor. Bu virüs genellikle kadınlarda kendini belli ettiği için, erkeklerin bu enfeksiyona yakalanmadığı veya sadece taşıyıcı oldukları gibi yanlış bir inanış vardır. HPV'li erkeklerin çoğunda enfeksiyon, herhangi bir şikayete yol açmadığından kişiler enfeksiyonu olduğunu fark etmiyor. Bu yüzden rutin sağlık kontrolleri her zaman önem taşıyor.
BAKTERİYEL VAJİNOZİS
Anaerob yani oksijensiz ortamlarda üreyebilen bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon türüdür. Toplumumuzda bu rahatsızlığın cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğu düşünülmektedir ancak bu bilgi doğru değildir. Bakteriyel vajinozis çok tehlikeli olarak değerlendirilebilecek bir hastalık değildir ama tedavi edilmediği sürece ve ilerlemesi durumunda ciddi semptomlar görülebilmektedir. Kadınlarda çeşitli belirtilerle kendini gösterirken erkeklerde ise çoğunlukla asemptomatik seyreder. Bu yüzden erkeklerde görülmediği düşüncesine sebep olmaktadır. Bu yüzden her zaman olduğu gibi rutin sağlık kontrolleri büyük önem taşıyor.
En iyisi biz ne yapalım biliyor musunuz? Cinsiyetimizin ayrıcalıklı olduğunu düşünmeyelim ve bana bir şey olmaz demeyelim. Rutin sağlık kontrollerinin önemini iyice kavrayalım. Kendimizi ve çevremizi bu konuda bilinçlendirelim. Erken teşhisin her zaman hayat kurtardığını unutmayalım.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.