Çevre Dostu Teknolojiler - TeknoCase

Bilim ve Teknoloji - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

Çevre Dostu Teknolojiler - TeknoCase

Dünya’da özellikle batı kültürü egemenliğindeki tüketim toplumunun sürekli artan talepleri sonucu Dünya gezegenin doğal dengesini bozmaya başladı. Fosil yakıtla çalışan otomobiller, deodorantlar benzer biçimde uygar hayatın ayrılmaz parçaları ozon tabakasının incelmesinin en büyük nedenleri arasında!

Dünya’da özellikle batı kültürü egemenliğindeki tüketim toplumunun sürekli artan talepleri sonucu Dünya gezegenin doğal dengesini bozmaya başladı. Fosil yakıtla çalışan otomobiller, deodorantlar benzer biçimde uygar hayatın ayrılmaz parçaları ozon tabakasının incelmesinin en büyük nedenleri arasında. Bu ve buna benzer modern çağ ürünleri üreten fabrikalar ise Sera Etkisi ismi verilen küresel muhit probleminin bugünkü boyutlarına ulaşmasına sebep oldu. Bazı teknolojiler ise insanın doğal çevreye verdiği zararı en aza indirmek adına ve hala mümkünse bazı hasarları da onarmak adına çalışmalar yapıyor. Böylelikle karbon salınımı, fosil yakıt kaynaklarının azalması şeklinde çevreye dair küresel sorunları azaltmak adına firmaların ürettiği yüksek teknolojili muhit dostu ürünler insan hayatında giderek daha çok yer alıyor. Hem mahalli bununla beraber küresel ölçekli teknoloji firmaları insanların çevreye dair kaygılarını daha çok dikkate alırken, geliştirdikleri ürün sayısı da bu doğrultuda artırıyor.

Bu firmaların son yıllarda ürettiği muhit dostu ürünlerin başlangıcında elektrikli araçlar gelirken, birçok küresel firma laf mevzusu alandaki yatırımlarını hızlandırıyor. Elektrikli araçların doğaya en mühim katkıları karbon salınımında görülüyor. Bu araçlar karbon salınımını en aza indiriyor.

Maliyet açısından elektrikli araçlara nazaran daha ucuz olması sebebiyle daha geniş kitlelere ulaştırılabilen hibrit taşıtlar, elektrik ve benzinli yakıt teknolojisini bir arada bulundurmaları sebebiyle karbon salınımına müspet katkıda bulunuyor.

Doğal çevreye zararı en aza indirmeye ve onarmaya çalışan bazı teknolojileri sizler için derledim.

Bunlar;

AIR-INK: AIR-INK, fosil yakıtların eksik yanması nedeniyle hava kirliliğinden kaynaklanan karbon bazlı gazlı atıkların yoğunlaştırılmasıyla üretilen tescilli bir mürekkep ve kompozit ürünler markasıdır.

SEABIN: Bu akıllı süpürge denizlerdeki çöpleri temizliyor. Yarattığı su akışıyla çöpleri içine çekerken, suyu denize bırakıyor.

ŞİŞE KIRMA DİSPANSERİ: DB Export Beer isimli Yeni Zelandalı içecek üreticisi, kurduğu dispanserler ile cam içecek şişelerini kuma dönüştürüyor.

YENİLEBİLİR 6'LI PAKET: Florida merkezli içecek üreticisi SaltWater Brewery'nin altılı içecek paketi ambalajları yenilebiliyor. Arpa ve buğdaydan yapılan kutu meşrubat tutucu, denize atıldığında canlılara besleyici bir yiyecek oluyor.

YENİLEBİLİR SU TANESİ: İngiliz biyoteknoloji şirketi Skipping Rocks Lab, plastik malzemeye çok ilginç bir alternatif geliştirdi. Yosun özünden üretilen ve katı halde bulunan yenilebilir su tanelerinin ambalaj olarak kullanılması hedefleniyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.