Çernobil Faciası ve Radyasyon Gerçeği
Bilim ve Teknoloji - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
01 Mart, 2021
Çernobil Faciası kimin suçuydu? Çernobil kazasını hepimiz biliyoruzdur ama radyasyondan etkilenenlere ne olduğunu biliyor muyuz? Radyasyon nedir ve normalde yıllık yaşamımızda kaç oranında bizi etkiliyor?
Çernobil Kazası, 26 Nisan 1986 tarihinde saat sabaha karşı 1.23'de gerçekleşmiştir. Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı bölümünde olan nükleer bir kazadır. Dünyanın gördüğü ve görebileceği en korkunç olaylardan biridir. Şef Mühendis Anatolia Tiatlor, kendi başına tesisi yönetmeye kalktı. Uyarıları ve verilen tavsiyeleri hiçe saymıştı. Tesis de 700 - 1000 MW arasında belirlenen Reaktör Enerjisini 200 M 'a kadar düşürmüştü. Reaktörün kendi kendine kötü durumlar karşısında başa çıkabileceğini düşünmüştür. Bu test sırasında 50 yakıt çubuğu ısınmalardan dolayı parçalanmaya başladı. Ortaya büyük bir enerji çıktı. Böylece Nükleer Santral patlamıştı. Kaza sonrasında ortaya çıkan radyasyona başmühendis Dyatlov bile inanmamıştır. Çünkü bu zamana kadar bu büyüklükte bir patlama bilinmiyordu.
Atmosfere 50 kat nükleer yakıt geçti. Bölgedeki her şey böylece radyasyona maruz kaldı. Patlamanın etkisi ile 8 ton nükleer gaz açığa çıktı. Bölgede 115.000 insan tahliye edilmiştir. Nükleer Santral de 500.000 personel görev almıştı. Patlama gerçekleşince o anda 31 insan hayatını kaybetmişti. Atmosfere yayılan radyasyon bulutları öncelikle kuzeye ardından güneye yayıldı. Dünya'yı zehrin etkine maruz bırakmıştı. Böylece Türkiye'yi de etkisi altına alarak Avrupa' da etkisini göstermişti. Türkiye'de de kanser oranında o yıl 2 kat artış gözükmüştür. Patlamadan sonra kalıntıları temizlemek için 1000' e yakın işçi gelmiştir. Fakat önlemlerini almadıklarından dolayı yüzlercesi ölmüştü. Bölgede kanser oranı normalden 200 kat arttı. O dönemde 20.000 e yakın insan intihar etmiştir. Hayatta kalan insanlar ve yeni doğan çocuklar da etkisini bırakmıştı. Ciddi sağlık sorunlarına neden olmuştu.
- Bir zamanlar çocukların neşeyle oynadığı sokaklar, yerini sessiz, hayalet bir yer olarak bıraktı.
- Çernobil hakkında bazı dedikodular vardır. Söylentilere göre mutasyona uğrayan bazı varlıkların olduğu konuşulmaktadır.
Radyasyon kelimesi radiate'den gelen bir kelimedir. Işık yayan, ışık saçan anlamına gelir. Radyasyon dünyanın yaratışının ilk yıllarından beri hayatımızdadır. Ama 1800'lü yılların sonuna doğru tehlikeli boyuta getirilmiştir. Öyledir ki aslında güneşte bile radyasyon ışınları mevcuttur. Güneşten yayılan bu radyasyon vücudumuza da fayda sağlamaktadır. Ayrıca bitkilerin, ağaçların büyümesine ve gelişmesine de katkısı vardır. 1895 senesinde Wilhelm Röntgen adlı fizikçi katot tüpüyle deneyler yapıyorduç Katot tüpü içindeki elektronların, florasan ışığına benzer ışık yaydığını fark etti. Işığın oluşumunu engellemek için kartonla sardı fakat ışınlanmış gibi olduğunu fark etti. Işınlar kartondan geçmişti. Bu ışınlara X ışınları adını koymuştur. Böylece sağlık alanında röntgen çekilmeye başlandı. Günümüzde mikrodalga fırınlarında bile radyasyon ışınları kullanılmaktadır.
Radyasyon ölçüm birimi Sievert' tir. Radyasyon günümüzde her yer de bulunmaktadır. Kullandığımız cep telefonları, diz üstü bilgisayarlar, uçak ile yolculuk yapmak, hatta tomografi çekilmek... Bir insanın yıllık alması gereken radyasyon limiti 100mSv'dir. Bu limitin üstünde bir artış görülmesi ciddi derecede sağlıksızdır. Kanser vakalarında artış, Çeşitli radyasyon hastalıkları , hatta ölüm...
-
Bu facia ile ilgili daha fazla fikir edinmek isterseniz Chernobyl adlı diziyi izleyebilirsiniz.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.