Bu Tuşlar Ne işe Yarıyor?

Bilim ve Teknoloji - 28 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

28 Haziran, 2021

Bu Tuşlar Ne işe Yarıyor?

Klavyelerin üzerinde bulunan 105 tuşun yaklaşık 4-5 tanesini hiç kullanmıyoruz. Ne işe yarıyor bu tuşlar? Örneğin "Scroll Lock". Bu tuş işlevini yitirmiş olsa da halâ klavyelerinizde görebilirsiniz. Tüm bu tuşlar ne kadar kullanılmasa da klavyenin yaygın kullanımından beri çoğu klavyede mevcut.

Kişisel bilgisayarların kullanımına başlanıldığı günden bugüne, en etkili bilgisayar bileşenlerinden biri de klavyedir. Çoğumuzun aşina olduğu standart Q klavyenin üzerindeki ortalama 105 tuşun kaç tanesinin işlevini biliyoruz?

Klavye, 1974 yılında Christopher Latham Sholes tarafından patenti alınan tamamen daktilo uyarlaması bir icat olarak kayıtlara geçmektedir. İcat edildiği günden bugüne kadar tuş dizilimi hiç değişikliğe uğramamıştır.  Üzerinde bulunan ortalama 105 tuşun yaklaşık 4-5 tanesini hiç kullanmıyoruz. Gelin hep birlikte yanlışlıkla bile olsa hiç dokunmadığımız tuşlar ne işe yarıyormuş öğrenelim.

1. Scroll Lock

 Bu Tuşlar Ne işe Yarıyor?

İlkel bilgisayarlar fare olmadan, yalnızca klavyeyle yönetiliyordu. Scroll Lock tuşu o dönemlerde kullanıcıların fare ihtiyacı gerektiren işlerini de klavye yardımıyla yapmalarını sağlıyordu. Günümüzde kullanılmayan Scroll Lock tuşunun Türkçe anlamı kaydırma kilididir. Bu tuşa bastığınız anda klavyedeki yön tuşlarıyla ekran üzerinde yukarı, aşağı, sağa, sola yönlendirme işlemi yapabilirsiniz. Günümüz bilgisayarlarında kaydırma çubukları ve fare tekerlekleri içeren modern grafik ortamlarda, bu davranış artık gerekli değildir. Bu tuş işlevini yitirmiş olsa da halâ klavyelerinizde görebilirsiniz.

2. SysRq

Bu Tuşlar Ne işe Yarıyor? 

Günümüzde işlevini yitiren bir diğer tuş ise “SysRq”dur. Fakat Linux ve bazı eski Windows işletim sistemlerinde bu tuşa özel bir görev atamak mümkündür. Örneğin Ctrl+Alt+Del kısayoluyla görev yöneticisini başlatma işlemini tek bir tuşa basarak halledilebilirsiniz.

3. Pause Break 

Pause Break tuşunun asıl görevi bilgisayar üzerinde gerçekleştirdiğiniz herhangi bir işlemi duraklatmaktır. Aynı tuşa veya başka herhangi bir tuşa bastığınızda işlem devam eder. Oyun oynadığınız esnada bu tuşu kullanarak oyunu durdurabilirsiniz. Duraklatma işleminin klavye üzerinde veya fare yardımıyla birçok alternatifi olduğundan, zamanla kullanıcı tercihi pause break için azalmıştır.

4. Insert (Ins)

Bu Tuşlar Ne işe Yarıyor?

Her kullanıcıya hitap etmeyen bu tuş, yeni nesil bilgisayarlarda kendine pek yer bulamamaktadır. En efektif görevi, yanlış veya eksik yazdığınız bir sözcüğü düzeltmenize yardımcı olmasıdır. Bir kelime işlemci programına “standart” yerine “srandart” yazdığınızda Insert tuşuna basacak olursanız, imleç hatalı yazdığınız bölgeye gelecektir. Bu sayede fare kullanmadan sözcüğü düzeltmiş ve hatalı harfi silmeden doğrudan üzerine yazmış olacaksınız.

Tüm bu tuşlar ne kadar kullanılmasa da klavyenin yaygın kullanımından beri çoğu klavyede hâlâ yer bulabiliyor. Değişen ve gelişen teknolojiler klavyelerimizi nasıl şekillendirecek, merak konusu.

 

 

 

 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.