Bilgisayarınız Zombi Olmasın
Bilim ve Teknoloji - 20 Şubat, 2023 - Okuma Süresi: 4 Dk.
20 Şubat, 2023
Bilgisayarınız bir saldırı ağına dahil olabilir ve sizin bundan haberiniz dahi olmayabilir. Peki zararlı yazılımlara maruz kalmamak için neler yapmalısınız? Buyurun yazıma!
Nedir Bu Zombi Bilgisayar?
Dünyadaki bilgisayarlar internet çıktığından beri tehdit altındalar. Bu tehdit özellikle bilinçsiz bilgisayar ve internet kullanıcılarıyla birlikte gün geçtikçe daha da büyüyor. İnternetin bilinçsiz ve dikkatsiz kullanımı kullanıcının bilgisayarını zombi bilgisayar denen şeye dönüştürüyor. Kötü niyetli bilgisayar uzmanları, bilinçsiz kullanıcıları oltalayarak zombi haline getirdikleri bilgisayarları istedikleri zaman, istedikleri yönde kullanabiliyorlar. Bu bilgisayarlar Botnet ağı denilen zombi bilgisayarlardan oluşan devasa bir ağa dahil olabiliyor. Bu başıboş bilgisayar ordusu saldırganlar tarafından websitelerini çökertmek, ülkelerin finansal ağlarını bozmak gibi dünyanın işleyişini kötü yönde etkileyen amaçlar için kullanılabiliyor.
Bunun yanı sıra Botnet ağına sahip olan hackerlar, bu zombi bilgisayarları artık “coin miner” olarak kullanmaya başladılar. Coin Miner virüsleri sizin haberiniz olmadan bilgisayarınız donanım özelliklerinden yararlanarak hash algoritması çalıştırırlar. Bu hash algoritması çalışmaya başladığında, saldırgana şu dönemlerde kimsenin dilinden düşürmediği kripto paralardan kazandırır. Sizin bundan haberiniz dahi olmayabilir.
İşte bu yazıda sizlere zombi bilgisayar olmaktan nasıl korunacağınızı ve eğer siz de başıboş bilgisayar ağının bir parçası olduysanız bunu nasıl öğrenebileceğinizi göstereceğim.
Nasıl Korunursunuz?
Her maili dikkate almayın! Kötü niyetli bilgisayar uzmanlarının hedefe koydukları kişiyle iletişime geçmek için en çok kullandıkları yer, kurbanlarının e-posta kutularıdır. Her e-postayı dikkate almayın ve daha önceden gönderileceğine dair bir bilginiz olmadan e-posta içine sıkıştırılan ek dosyalarını bilgisayarınıza indirmeyin. “Virüs programı halleder.” deyip indirmeniz bir şey ifade etmez. Zaten bu saldırganlar işlerinde uzmanlar ve sıkıştırdıkları zararlı yazılımları antivirüs programlarının çözemeyeceği bir şekilde şifreliyorlar.
Korsandan Kaçının!
Şu sıralar yazılım, müzik, oyun şirketlerinin çıkardıkları ürünler ve hizmetler her ne kadar ateş pahası olsa da mümkün olduğunca korsan hizmetlerden kaçınmalısınız. Özellikle bu zararlı yazılımlar korsan oyun ve uygulama sektöründe kol geziyorlar. Ücretsiz bir şekilde “crack” yaptıklarını söyleyen kaynakların, internete sürdükleri crackli oyunlara veya uygulamalara zararlı yazılım doldurdukları bir gerçek. Dolayısıyla internette her gördüğünüz Torrent sitesinden crackl'i dosyalar indirmemeniz gerekiyor. Korsanı tabii ki desteklemiyoruz ama korsan kullanmakta ısrarcıyım diyorsanız sağlam bir kaynak seçmenizde yarar var.
Her USB’yi PC’nize Takmayın.
E-postaların henüz yaygınlaşmadığı dönemlerde Hackerların en çok kullandıkları yöntemlerden biri de yere USB bellek atıp birinin onu bilgisayarına takmasını beklemeleriydi. Bu yöntem şu an pek kullanılmıyor olsa da dikkat etmekte fayda var.
Peki bilgisayarınızın zombi ağına dahil olup olmadığın nasıl anlarsınız?
Bunu öğrenmek için birçok program veya yöntem var fakat aralarında en sade ve kullanması kolay uygulamalardan biri olan GlassWire programını sizlere göstereceğim.
Şunu atlamadan söyleyelim, eğer bilgisayarınız coin miner virüsüne maruz kalmışsa bunu anlamak için yapmanız gereken tek bir şey var. Görev yöneticisine girin ve performans seçeneğine tıklayın. Ekran kartınız (GPU) arkada oyun vs. açık değilse ancak bu duruma rağmen %100 olarak çalışıyorsa muhtemelen “Coin Miner” virüsünden nasibinizi almışsınız demektir. Bu zararlı yazılımlardan korunmak için öncelikle bu yazılımın ismini bulmanız gerekiyor. Daha sonra ise bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz. GlassWire bu konuda size yardımcı olacaktır.
GlassWire
Glasswire programı size bilgisayarınıza gelen ve giden ağ akışını sade bir şekilde gösterir. Kullanması oldukça basittir. Tek yapmanız gereken uygulamanın grafik kısmından bilgisayarınıza gelen ve giden ağ durumunda olağan dışı bir şey olup olmadığını kontrol etmek. Mesela bilgisayarınıza yüklemediğinizi bildiğiniz veya sisteminizin işleyişiyle alakası olmayan bir uygulama ağınızda bir trafik yaratıyorsa bundan şüphelenebilirsiniz. Bu programı sildiğinizde bilgisayarınızın daha akıcı çalıştığını hissediyorsanız turnayı gözünden vurdunuz anlamına geliyor.
Unutmayın internet her ne kadar harika bir şey olsa bilinçsizce kullandığınızda sizi üzebilir. Kendinizi dijital saldırganlardan korumak için onların saldırma yöntemlerini öğrenmelisiniz. Bu sayede dijital dünyamız daha güvenli bir yer haline gelecektir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.