Big Data: Büyük Veri
Bilim ve Teknoloji - 08 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
08 Mart, 2021
Kredi: Medium
Big Data! Adını sıklıkla duyduğumuz bu kelime size neyi çağrıştırıyor? Ya da ne işe yarıyor? Gelin bunu kısa bir paragraf ve örneklerle öğrenelim.
İnsanlığın hayata devam etmek için çaba göstermesiyle aslında çok şey değişmeye başladı. Avlanmak için yapılan oklar, mızraklar, sıpanlar vb. Bu, doğanın bize zorunlu kıldığı gerekliliklerdir. Ardından hızla büyüyen nüfus artışı her şeyi daha çok hızlandırdı.
İnsanların, yani bizim hayatımızı kolaylaştıracak teknolojik aletler gerekliydi. Bu da aslında Arpanet’in çıkmasıyla büyük dev gelişmelerin oluşmasına zemin hazırladı. İletişimin ilk olarak daha çok bilgisayardan e-posta yoluyla konuşulması, ardından cep telefonu, tablet, akıllı saatler ve elektronik bileklikler… Ve böylece teknoloji en yükseklere doğru gitmeye başladı.
Günlük yaşamımızda teknoloji özetle; dosya, belge, resim, video ve benzeri çoğu şeyi biriktirmemize olanak sağladı. Akabinde tüm bunların kişisel verileri saklama düşüncesiyle "Big Data" oluştu. Büyük verilerin saklanması gerekiyordu ve her geçen gün tüm bu nesneler çoğalıyordu. Aslında nesnelerin interneti ve Big Data arasında çok ince bir perde var. Çünkü ikisi birbirinden bağımsız değil ama her zaman bir paralellik içinde.
Günlük hayatımızda kullandığımız akıllı saatlerde mesajlaşmamız, uzaktan kumandayla evin dışındayken muslukları, elektriği ya da kapı ve pencereyi kapatmamız. Bu birkaç şey nesnelerin internetine örnek oluşturabilecek kavramlardır. Dolayısıyla hayatımızdaki tüm dijitallerin bir araya gelmesiyle de Big Data (Büyük Veri) oluşmaktadır. İşte bu iki kavramın yaşantımızda nasıl etkili olacağını göreceğiz.
Yani asıl soru şu; gelecekte bunların bizlere nasıl etkisi olacak?
Bunun çok etkili olduğunu söyleyebiliriz, hatta daha fazla. Mesela, yaşantımız düşündüğümüzden çok daha fazla kolaylaşacak ve zaman konusunda rahatlamamıza olanak sağlanacak. Örneğin; işe gitmek için 06:00’da kurduğumuz alarmın birçok defa çaldıktan sonra uyarı verip, yatağın titreşmesini sağlaması gibi. Böylelikle işe geç kalmamızı engellemiş olur ya da okula.
Bence gelecekte bu iki kavramın etkileşimi olarak sağlayacağı en önemli olay "güven" sağlaması.
Mesela bir bina ya da apartmanın yıkılacak noktaya gelmesi veyahut bir çatlağın oluşması ile uyarıcılarla bize hemen mesaj vermesi. Bu bize güvenlik açısından çok fayda sağlayacak. Günlük hayatta bu mesajlara ihtiyaç duyacak çok şey var aslında.
Bir örnek daha verirsek; akıllı bir çevre olması ve fazla kire, çöplüğe maruz kaldığında bunu değişik bir tepkiyle belirtmesi gibi akıllı nesneler var olabilecek artık.
Geleceğe etkisi olarak güven demiştik. İkinci olarak da bence bize kişisel olarak yardımcı olmasıdır.
Örneğin; bileğimizdeki akıllı saatin ya da kolye, bileklik gibi bir nesnenin gün içinde yediğimiz yemeği not tutması ve buna karşın fazla kalori aldığımızda uyarılmamız.
Gelecekte tüm bu nesnelerin oluşması hem güven, hem sağlık, hem de tahmin edemeyeceğimiz çoğu şeyde fayda sağlayacak. Tüm bu teknolojik nesnelerin hayatımızda olması çoğunlukla ne kadar güzel gelse de aslında kötü tarafları da var diyebiliriz. Zira teknoloji demek rahatlık demek bana göre. Bu anlattığım nesnelerin internet üzerinden olması işçi sayısını da azaltmış oluyor. Az önce anlattığım bina örneğinde bu nesnelerin interneti kavramı olmasa bir görevli gidip kontrol edecekti ama şimdi gelecekte böyle bir şeyin olması bu ihtiyaca gerek kalmayacak.
Keza bu zaman diliminde de Big Data’nın ne kadar lazım olacağını da görmüş olacağız.
Tüm bu yazdıklarımı bir sonuca bağlarsak yaşamımızın sonuna kadar nesnelerin interneti her zaman hayatımızda var olacak ve peşinden de büyük veri…
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.