Astronomide Yeni Bir Çağın Başlangıcı: James Webb Uzay Teleskopu
Bilim ve Teknoloji - 12 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
12 Eylül, 2022
Temmuz ayında NASA tarafından paylaşılan, evrenin bugüne kadar çekilmiş olan "en derin" ve "en net" kızılötesi görüntüleri tüm dünyada büyük ilgi gördü. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ister misin? Detaylar yazımda!
James Webb Uzay Teleskobu Nedir?
NASA’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre James Webb Uzay Teleskobu, “dünyanın şimdiye kadar yapılmış en büyük, en güçlü ve en karmaşık uzay bilimi teleskobu” olarak tanımlanıyor.
James Webb Uzay Teleskobu geçtiğimiz yıl aralık ayında uzaya fırlatılmıştı. Söz konusu teleskobun amacı güneş sistemimizdeki gizemleri çözmek, diğer yıldızların etrafındaki uzak gezegenleri keşfetmek, evrenimizin gizemli yapılarını ve kökenlerini ve içindeki yerimizi araştırmak, olarak sıralanıyor.
Uzay Teleskopunu çektiği ilk renkli görüntüler 12 Temmuz 2022’de NASA tarafından Goddard Space Flight Center’dan canlı olarak yayınlandı. Kısa süre içerisinde tüm dünyanın gündemine oturan bu görüntüler Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve NASA ile birlikte yönetilen uluslararası bir programın meyveleri.
Peki James Webb Teleskobu'nun Çektiği Fotoğrafların Hubble Uzay Teleskobu'nun Çektiği Fotoğraflardan Farkı Nedir?
Bugüne dek James Webb Uzay Teleskobu'nun yakaladığı görüntülere benzeyen görüntüler sadece 1990’da Dünya’nın yörüngesine fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu'ndan gelmekteydi. 25 Aralık 2021'de fırlatılan teleskobun, Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacağı söylenmişti.
Aslında iki teleskobun çektiği fotoğraflar arasındaki fark, her iki teleskopun aynı bölgede çektiği fotoğraflara atılan ilk bakışta ortaya çıkıyor. James Webb Teleskobu'nun daha net ve detaylı olarak çekim yapmasının yanı sıra buna benzer bir sonuç elde etmeye çalışan Hubble Teleskobu'nun haftalarca uzayda kalarak odaklama yapması gerekirken Webb Teleskobu'nun ise bu derinlikteki cisimlerin görüntülerine ulaşmak için sadece 12.5 saatlik bir odaklama yapması yeterli oldu.
Astronomi’de Yeni Bir Çağın Başlangıcı
Dünyayla paylaşılan bu renkli fotoğraflar, James Webb Uzay Teleskobu'nun kızılötesi Evren'i açığa kavuşturma görevi (unfold the infrared universe) için başarılı adımlar atmaya hazır olduğu yönünde yorumlanıyor.
Aslında çok daha geriye gidiyoruz çünkü bu daha sadece ilk fotoğraf. 13.5 milyar yıl kadar geriye gidebiliyor. Evren'in 13.8 milyar yaşında olduğunu bildiğimize göre, bu fotoğraflar sizi neredeyse her şeyin başlangıcına götürüyor.
Bilim insanları tarafından astronomide çığır açacağına ve hedeflerini gerçekleştireceğine inanılan James Webb Uzay Teleskobu’nun yüksek çözünürlüklü ilk fotoğraflarını NASA’nın ilgili internet sitesinden incelemeniz ve indirmeniz mümkün.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.