Artık İklim Değişikliği Değil: İklim Krizi

Bilim ve Teknoloji - 21 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

21 Haziran, 2021

Artık İklim Değişikliği Değil: İklim Krizi

20. yüzyılın insan sağlığı ve yaşamı açısından en önemli sorunlarından birisi iklim değişikliğidir. İklim değişikliği şu an maalesef ki bir değişiklik olmaktan uzaklaşarak bir kriz olma yolunda büyük adımlarla ilerlemektedir. İklim değişikliğine sebep olan faktörleri ve iklim değişikliğinin yarattığı problemleri yakından inceleyelim!

İklim değişikliği en genel şekilde, "bir bölgedeki sıcaklık ve yağış gibi ortalama koşullarda uzun süre boyunca meydana gelen değişikliği" ifade etmektedir. Peki artık neden "kriz" olarak nitelendiriyoruz? Aslında cevabı çok açık ve net... İklim değişikliğinin gelmiş olduğu son nokta, önlenmesi gereken büyük bir aciliyet haline gelmiştir. Bu yüzden de artık adını "iklim krizi"ne bırakmıştır. 

Artık İklim Değişikliği Değil: İklim Krizi

NASA bilim insanları, Dünya yüzeyinin ısındığını gözlemlemiş ve kayıtlara geçen en sıcak yılların çoğunun son 20 yılda yaşandığını bildirmiştir. Peki bu iklim krizine yol açan etmenler nelerdir?

İklim krizine neden olan etmenlerden birisi "Sera Etkisi"dir. Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına "Sera Etkisi" denilmektedir. Tanımlamadan da anlaşılacağı üzere Sera Etkisi, dünya üzerinde yaşamın sürdürülebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Sera Etkisi ile oluşan gazların atmosferde kontrolsüz bir şekilde artış göstermesi nedeniyle, daha fazla güneş ışını sera gazlarına tutunmakta ve dünyanın ısınmasına neden olmaktadır. Bu sonuçlar maalesef ki küresel ısınma ve iklim krizine doğrudan neden olmaktadır. 

Artık İklim Değişikliği Değil: İklim Krizi

Diğer yandan insan faaliyetleri, dünyamızı yavaş yavaş fakat kalıcı bir şekilde değişikliğe uğratabilmektedir. Örneğin; elektrik, ısı ve ulaşım için kullanılan fosil yakıtlar da iklim krizini hızlandırmaktadır. Bu yüzden toplu taşıma, endüstri ve gündelik hayat içerisinde bize normalmiş gibi gözüken çoğu durum aslında iklim krizi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak görüyoruz ki insanlar sanki bu doğanın bir parçası değilmiş gibi hareket etmektedir. Özellikle bu sürecin başlangıcı sanayi devrimine dayanmaktadır. Sanayi devrimiyle birlikte faaliyet alanları insan kontrolüne geçmiştir. Günümüzde de sanayileşmenin artışı fabrika sayılarının artışıyla doğru orantılı bir yol izlemektedir. Sanayileşmede yaşanan gelişmenin yarattığı bir diğer sorun da kentleşme... Sonuç olarak sanayileşmeyle birlikte sanayi atıklarının çevreyi fazlasıyla kirlettiği ve kentleşmenin çevre üzerinde yarattığı tahribat ortada. Ne yazık ki tüm bu gelişmelerin doğurduğu olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kaldığımızı görmezden gelemeyiz...

Artık İklim Değişikliği Değil: İklim Krizi

İklim krizinin neden olduğu sonuçlar genel olarak şu şeklide sıralanmaktadır:

  • Buzulların erimesi
  • Yağmur miktarındaki sağanak şeklinde yağışlarda artış
  • Denizlerin su düzeyinde yükselme
  • Fırtına ve sel hasarlarının artması
  • Tundraların erimesi
  • Buharlaşma miktarında artış
  • Kuraklık ve çölleşme

İklim kriziyle ilgili 2007 Birleşmiş Milletler raporu ise küresel sıcaklık artışının olası etkilerini şu şeklide özetlemiştir:

+2 °C: Su sıkıntısı başlayacak

Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek. Deniz seviyeleri yükselecek. Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek. Mercan kayalıkları yok olacak. Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

+ 5 °C: Denizler 5 m yükselecek

Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünya'nın yiyecek stokları tükenecek.

+ 6 °C: Göçler başlayacak

Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.

Meydana gelebilecek tüm sonuçlar görüldüğü gibi korkutucu... İklim krizi görüldüğü gibi tüm dünya ülkelerini etkiliyor ve devletler harekete geçmediği sürece de etkilemeye devam edeceğe benziyor. Önce ve ağırlık olarak devletlere ve sonra biz insanlara büyük sorumluluk düşmektedir.  Birey olarak ben bu sürece nasıl katkı sağlayabilirim diye düşünüyorsanız eğer  https://www.kampustenevar.com/kategori-yasam-tarzi/surdurulebilir-bir-yasam-icin-neler-yapabiliriz linkinden sürdürülebilir bir yaşam için neler yapabileceğinize göz atabilirsiniz. Sürdürülebilir bir yaşamı benimsemenin doğrudan bu süreçle ilgili olduğunu unutmayalım. Dünya hepimizin ortak alanı. Bu alana saygı duyarak biz de bu sürece katkıda bulunalım.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.