Android'in Bilinmeyenleri: Geliştirici Seçenekleri
Bilim ve Teknoloji - 28 Şubat, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
28 Şubat, 2022
Android işletim sisteminin özgürlüğü sayesinde cihazımızı özelleştirebilmemize olanak sağlayan yollardan biri olan geliştirici seçenekleri; nedir, nasıl açılır, neler yapılabilir gibi sorulara sizler için cevap aradım.
Android işletim sisteminin, rakip sistemlerle karşılaştırıldığında kullanıcılarına çok daha özgür bir deneyim sunduğunu hepimiz biliyoruz. Bu özgürlük sayesinde Android cihazlarımızı dilediğimizce özelleştirebiliyoruz. Bu özelleştirmelerin bir kısmı ise aslında her Android cihazda bulunan ancak yalnızca kullanıcının kendi rızasıyla açılabilen ve birçok kullanıcının bilmediği, bilenlerin ise kullanmaya çekindiği ‘’Geliştirici Seçenekleri’’ menüsünde bulunuyor. Peki geliştirici seçenekleri menüsüne nasıl erişilir ve bu menüde işimize yarayabilecek özellikler nelerdir?
Dikkat: Geliştirici seçeneklerini dikkatsizce kullanmak cihazınızda geri alınamayan sorunlara yol açabilir. Kullanırken dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Geliştirici Seçenekleri Nasıl Açılır?
Android cihazımızda ayarlara girdikten sonra alt satırlarda bulacağınız ''Cihaz Hakkında'' seçeneğine giriyoruz. ‘’ Yapım Numarası ‘’ veya ‘’ Derleme Numarası ‘’ seçeneğine, "Artık Siz de Bir Geliştiricisiniz!" yazana kadar tıklıyoruz. İşlem başarılı olduysa ayarlar ana ekranına dönüş yaptığınızda geliştirici seçenekleri satırını da göreceksiniz.
Geliştirici Seçenekleriyle Kullanabileceğiniz 6 Güzel Özellik
1 – OEM Kilidi
Cihaz üreticileri tarafından koyulan, kaybettiğinizde üçüncü kişilerin cihazınız üzerinde işlem yapmasını engelleyen bu kilidi dilerseniz Android kurtarma menüsü aracılığıyla yeni bir ROM yüklemek amacıyla açabilirsiniz.
2 – Uyanık Kal
Bu özellik sayesinde cihazınızın ekranının şarjda dahi kapanmamasını sağlayarak üzerinde dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz. Ancak ekranın sürekli açık olmasının özellikle AMOLED panellerde yanık oluşturabileceğini belirtmekte fayda var.
3 – Sahte Konumlara İzin Ver
Neredeyse kullandığımız her uygulamanın konumumuzu istediğini ve takip ettiğini biliyoruz. Bu özellik sayesinde sahte konum belirleyebilmek mümkün. Ancak bu özellikten faydalanabilmek için yalnızca bu özelliği açmak yetmiyor. Özellik, Fake GPS ve türevi uygulamalarla birlikte kullanıldığında işlevli hale geliyor.
4 – Animasyon Seçenekleri
Cihazlarımız -biz bir kısmının varlığını fark etmiyor olsak da- birçok animasyon kullanıyor. Daha çok eski ve donanımı günümüz koşullarında zayıf kalan cihazları ilgilendiren bu özellik sayesinde cihazınızdaki animasyonları kapatarak takılma ve donmaları en aza indirebilirsiniz.
5 – Çalışan Servisler (Hizmetler)
Windows cihazlarımızdaki görev yöneticisinin verdiği hizmetleri bu özellik sayesinde Android cihazlarımızda da alabiliyoruz. Uygulamaların kullandığı RAM miktarlarını öğrenebilir, gereksiz çalıştığını düşündüğünüz uygulamaları kapatarak RAM’inizde boşluk oluşturarak cihazınızın performansını arttırabilirsiniz.
6 – Dokunmayı Göster
Ekranın dokunduğunuz kısmında bir daire oluşturan bu özelliği kullanarak cihazınızda ‘’Ghost Touch’’ (hayalet dokunuş) gibi bir arıza olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ghost Touch’ın varlığında cihaz siz ekrana dokunmasınız bile dokunmuşsunuz gibi tepki verir ve rastgele tıklamalar algılar. Ekranınızda siz dokunmadığınız halde daireler oluşuyorsa bu sorunla karşı karşıya olmanız muhtemeldir.
Geliştirici Seçenekleri Kapatılabilir Mi?
Elbette. Yine geliştirici seçenekleri menüsünde kapatma seçeneğini de görebilirsiniz. Tabii verileri temizlemek de bir seçenek.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.