Alzheimer Hastalığı ve Korsakoff Sendromu
Bilim ve Teknoloji - 27 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.
27 Mart, 2023
Bellek kaybı nasıl gerçekleşir? Bellek yitimi genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar olarak bilinse de aslında beynin yapısında oluşan bazı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu yazımda bellek kaybı yaşanan Alzheimer ve Korsakoff Sendromundan bahsettim. Detaylar yazımda!
Hafıza ve diğer bilişsel işlemlerdeki azalmaya demans adı verilir. Bu durum gündelik hayatı etkileyecek boyutlara kadar ulaşabilir. Demans, beyin dokusunun aşırı hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Örneğin birden çok inme geçirmek buna yol açabilmektedir. Demansın en yaygın türü ise Alzheimer hastalığıdır. Bu hastalığın neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmiyor olsa da hastaların beyin hücrelerini hızla öldürdüğü bilinmektedir. Alzheimer hastalarının nöron ve sinapsları ölürken serebral korteksleri de küçülmektedir. Bu hastalığın en önemli belirtisi ise hafıza kaybıdır. Hastalar özellikle yeni bilgileri kodlamakta ve geri almakta zorlanır. Ayrıca dikkat toplama, plan yapma, dilsel hafıza ve soyut düşünme gibi konularda da sorun yaşarlar. Hatta hastalığın ileri evrelerinde daha ciddi konuşma bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında hafıza kaybı da çok ileri boyutlara ulaşmış olmaktadır. Bu duruma örnek verecek olursak, hasta aile fertlerini ve arkadaşlarını tanıyamaz hale gelebilmektedir. Hastalık daha da ilerlediğinde hasta duygusal dengesini kaybetmekte ve vücut işlevini yerine getirmekte zorlanmaya başlamaktadır. Hastalığın kesin nedenine dair aslında birçok teori vardır fakat net bir cevap bulunamamıştır.
Belleği etkileyen bir diğer nörolojik bozukluk ise Korsakoff Sendromudur. Bu sendrom beyindeki B1 vitamini eksikliğinden yani tiamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ciddi derecede yetersiz beslenmeye, yeme bozukluklarına ve alkolizme bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü bunlardan muzdarip kişiler ihtiyaç duydukları tiamin gibi besinleri alamamakta veya alsalar da kullanamamaktadırlar. Tiamin önemli bir besindir çünkü karbonhidratın glikoza çevrilmesinde rol oynamaktadır. Tiamin, nöronların normal işlevlerini sürdürebilmesi için de ayrıca önemlidir. Hastalığın ilk evrelerine baktığımızda beynin çeşitli kısımlarında hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarlar denge güçlüğü, anormal göz hareketleri, hafif karışıklık ve hafıza kaybı gibi etkiler yaratmaktadır. Hastalığın bu evresine de “wernicke ensefalopatisi’’ adı verilmektedir. Bu da Korsakoff Sendromu’nun öncüsüdür. Eğer bu evre zamanında teşhis edilirse hasar giderilebilmekte veya en azından durdurulabilmektedir. Fakat hastalık bu evredeyken tedavi edilmezse Korsakoff Sendromuna dönüşmektedir. Bu sendromun en önemli belirtisi ciddi hafıza kaybıdır. Bu belirti çoğu zaman boşluk doldurma adı verilen durumla birlikte görülmektedir. Boşluk doldurma, hastanın hafızasındaki boşlukları doldurmak için hikayeler uydurması demektir.
Korsakoff Sendromu, Alzheimer gibi ilerleyici olmayabilir. Teşhis konulur ve tedavi uygulanırsa hasta biraz da olsa iyileşebilmektedir. Hastaya genellikle Tiamin enjeksiyonu veya başka bir ilaç tedavisi uygulanır. Hasta beslenmesine dikkat etmek ve alkolden uzak durmak zorundadır. Bazı hastaların bazı şeyleri yeniden öğrenmesi gerekebilir. Tedavinin başarısı teşhisin ne zaman konulduğuna ve hastanın tedaviye ne kadar uyduğuna bağlıdır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.