Akıllı Şehirler
Bilim ve Teknoloji - 27 Mart, 2023 - Okuma Süresi: 7 Dk.
27 Mart, 2023
Şehirler akıllı hale geldikçe daha yaşanabilir ve duyarlı hale geliyorlar ve bugün teknolojinin kentsel çevrede nihayetinde neler yapabileceğinin yalnızca bir ön izlemesini görüyoruz. Gelin bu şehirlere yakından bakalım!
Akıllı şehir, hizmet sağlamak ve şehir sorunlarını çözmek için teknolojiyi kullanan bir şehir anlamına gelmektedir. Akıllı bir şehir; ulaşımı ve erişilebilirliği iyileştirmek, sosyal hizmetleri iyileştirmek, sürdürülebilirliği teşvik etmek ve vatandaşlarına ses vermek gibi şeyler yapmaktadır.
"Akıllı şehir" terimi yeni olsa da fikir olarak yeni değildir. Örneğin; Antik Roma şehirlerinde, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için su kemerleri (su taşımak amacıyla insanlarca inşa edilen kanallardır) ve su drenaj sistemleri (arazi ya da değişik yapılarda fazla suyun birikmesini engellemek amaçlı en hızlı biçimde suyu tahliye etme yöntemi) yapılmıştır.Günümüzde akıllı şehir; sakinlerinin ve işletmelerin yararına, dijital çözümlerin kullanılmasıyla geleneksel ağların ve hizmetlerin daha verimli hale getirildiği bir yerdir. Akıllı bir şehir, daha iyi kaynak kullanımı ve daha az emisyon için dijital teknolojilerin kullanımının ötesine geçer. Daha akıllı kentsel ulaşım ağları, iyileştirilmiş su temini, atık bertaraf tesisleri, binaları aydınlatmak ve ısıtmak için daha verimli yollar anlamına gelir. Aynı zamanda daha etkileşimli ve duyarlı bir şehir yönetimi, güvenli kamusal alanlar ve yaşlanan bir nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması anlamına gelir.
Bir şehrin akıllılığını belirlemek için birkaç temel özellik kullanılır. Bu özellikler şunları içerir:
- Teknoloji tabanlı bir altyapı,
- Çevresel girişimler,
- Yüksek işleyen bir toplu taşıma sistemi,
- Kendinden emin bir kentsel planlama anlayışı,
- İnsanların kent içinde yaşaması, çalışması ve kaynakları kullanmasıdır.
Akıllı şehirler örneğin; trafik sıkışıklığı gibi şeyleri belirleyen, bir sonraki otobüsün varmasının ne kadar süreceğini tahmin eden hava ve su kalitesini ölçen sensörler yerleştirmeyi içerir. Yaya sayısını algılayan sensörler gibi çevresel sorunları ele alan başka unsurları da barındırmaktadır. Sensörler, etrafta kimse yokken sokak aydınlatma miktarını azaltabilmekte ve böylece elektrik tasarrufu sağlayabilmektedir.
Neden akıllı şehirlere ihtiyacımız var?
Birleşmiş Milletler, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %70'inin şehirlerde ve kentsel alanlarda yaşayacağını, yani emisyonların ve enerji kullanımının her geçen yıl artmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Bu, önümüzdeki otuz yıl içinde kentleşmenin dünya çapındaki şehirlere 2,5 milyar insan daha ekleyeceği anlamına geliyor. Bu durum ise şehirlerimizin kaynakları üzerinde inanılmaz miktarda baskı oluşturmaktadır. Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hızlı genişlemeye ayak uydurmak için mücadele ediyor ancak akıllı şehirler girişimleri şehirlerin bu sorunları aşmasına ve sürdürülebilir bir gelecek için bir çerçeve sağlamasına yardımcı olmaktadır.
En iyi Akıllı Şehirlere 3 Örnek
1. Singapur
Singapur, nasıl derecelendirildiklerine bakılmaksızın sürekli olarak dünyanın en akıllı şehirleri listesinin başında gelir. Şehrin akıllı teknolojiye olan bağlılığının bir göstergesi olarak, IMD sıralamasında 2020'den 2021'e bir değişiklik yaşamadan ilk on arasında yer alan tek şehir olarak girmiştir. Akıllı teknoloji söz konusu olduğunda Singapur yaygın olarak eğrinin ilerisinde kabul edilir. Ülkenin yaşlanan bir nüfusu vardır ve hükümet, ülkenin gelişmiş ekonomisinde üretkenliği artırmak için dijital teknolojilere ve girişimlere odaklanmaktadır. Bu aynı zamanda dijital sağlık sistemine geçişi de içermektedir. Örneğin; görüntülü konsültasyonları normalleştirmenin yanı sıra hastaları uzaktan izlemek için giyilebilir cihazlar kullanıma sunulmaktadır.
Singapur, dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci şehridir ve 'Akıllı Ulus' sensörleri kullanarak şehrin her yerinde dijital olarak bilgi toplamayı amaçlamaktadır. Sensörler, vatandaşların günlük olarak ne yaptığı hakkında çok miktarda bilgi toplar ve belirli bir alanın ne kadar temiz olduğundan, bir etkinliğin ne kadar kalabalık olduğuna kadar her şeyi ölçebilir. Singapur ayrıca tamamen araçsız yeni bir eko-akıllı şehir geliştiren ilk ülke olmayı hedeflemektedir. Singapur'un batı bölgesindeki Tengah'ta yer alması planlanan orman kenti, hem yayalar hem de bisiklet kullananlar için güvenli bölgelerin yanı sıra 42.000 konutlu beş yerleşim bölgesine ev sahipliği yapacağı beklenmektedir.
2. Oslo
Oslo, sürdürülebilir çevre yaratmaya odaklanan akıllı bir şehirdir. Sürdürülebilir şehirler ve akıllı şehirler genellikle pek çok ortak hedefi paylaşsa da ikisi arasında bir fark vardır. Bu yüzden bir şehir akıllı olması gerekmeden de sürdürülebilir olabilir. Ancak bu durumda Oslo, her ikisini de kullanmaktadır. Şehirde, tümü işleme istasyonlarına bağlı 650.000'den fazla LED ışık vardır ve bu ışıklar, aydınlatma miktarını mevcut ihtiyaçlara göre akıllıca ayarlayabilmektedir. Ayrıca, şehirdeki tüm araçların 2025 yılına kadar elektrikli olması taahhüdünde bulunarak elektrikli araçlara her şeyi dahil etmiştir. Sıfır emisyonlu araçlar için ücretsiz park etme, otobüs şeritlerinin kullanımı ve daha düşük vergiler ve geçiş ücretleri gibi teşvikler zaten ülkede mevcuttur. Trafik konusu ise şehrin iyileştirmek için oldukça çalıştığı bir alandır. 2025 yılına kadar tamamen elektrikli araçları piyasaya sürmenin yanı sıra şu anda şehirdeki trafik akışını anlamak ve trafik sıkışıklığını iyileştirmek, veriye dayalı bir yol geliştirmek için küçük plaka dedektörleri kullanarak arabaları da izlemektedirler.
3. New York
New York, IMD akıllı şehirler listesinde beklediğiniz kadar üst sıralarda yer almasa da dünyanın en akıllı şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2020 yılında akıllı şehir pilot projesi kapsamında New York şehrinin farklı bölgelerine yüzlerce akıllı sensör yerleştirilmiştir. Program, atık yönetimi ve toplama da dahil olmak üzere şehirdeki temel hizmetlerin daha verimli şekilde yönetilmesine yardımcı olmak için büyük miktarda veri toplamıştır. Şehir ayrıca telefon kulübelerini Wi-Fi özellikli şarj istasyonlarıyla değiştirerek vatandaşlar için bağlantıyı da geliştirmiştir. Araba paylaşımı, şehirde birkaç yıldır popüler olmuştur ve gelişmeye devam etmektedir. Araba paylaşımı, trafik sıkışıklığının yönetilmesine yardımcı olmanın yanı sıra şehir içinde ve çevresinde emisyonların azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Polis departmanı, suçu tahmin etmek ve suça müdahale etmek için tarihsel suç verilerini, arazi modellemesini ve diğer bilgileri kullanan HunchLab'ın web tabanlı yazılımını test etmiştir. Test, şiddet içeren suçlarda belirgin bir düşüş sağladığını ve şimdi diğer şehir kurumları ilgilendirdiği sonucunu vermiştir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.