Afantazya: Düşünce Körlüğü
Bilim ve Teknoloji - 03 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
03 Ocak, 2022
Ya hiç düşündüğümüz şeyleri zihnimizde canlandıramasaydık ne olurdu? Düşüncelerimizi zihnimizde gerçekleştiremediğimizi düşünün. Evet! Böyle bir hastalık maalesef ki var. Ben de sizler için bu konuyu araştırdım. Buyurun yazıma!
Ya insan hiç hayal kuramasaydı ne olurdu? Ya da sorumuz sade olduysa bir de şöyle soralım: Uzun süredir göremediğiniz ama çok sevdiğiniz bir insanın yüzünü kafanızda canlandıramadığınızı düşünün. Hatta bunun ne demek olduğunu dahi bilmediğinizi. Evet. Sahip olduğumuz bir yapıyı elimizden geri alırsa bu bize çok üzücü gelebilir ancak afantazya durumunda olanlar için bunun ne hissettirdiği bile düşünülemediğinden durum onlar için o kadar da korkutucu olmayabiliyor.
Afantazya hastalığına sahip olan bireyler kafalarında hiçbir şey canlandıramıyorlar ya da hayal edemiyorlar. Hatta bir adım ötesi de var. Bu kişiler rüya dahi göremiyorlar. Yanında olmayan herhangi bir şeyi düşünemiyorlar. Bu hastalığa sahip bireyler ancak gördükleri kadarıyla algılayabiliyorlar. Böyle bir bireyin yaşamının ne kadar da tekdüze ve sadece gördüğünde ya da olanlardan ibaret olduğunu düşünebilirsiniz. Peki, bu hastalığa sahip bir bireyin hayatı nasıl olabilir?
Afantazya Nedir?
Konu hakkında araştırma yapan nörologların tanımlamalarına bakacak olursak Afantazya'yı bir tür zihinsel körlük olarak tarif etmektedirler. Bu hastalığa sahip olan insanlar görsel olarak zihinlerinde herhangi bir şey hayal edememektedirler veya canlandıramamaktadırlar. Bu bireylerin zihnin içinde hiçbir görsel, yüzün ya da belirli bir yer görüntüsünün bulunmamaktadır. Bundan dolayı belirsiz bir boşluk ve kör bir zihinle yaşamlarını idame ettirmektedirler.
Neden Kaynaklanır?
Hastalığın tanımını ve buna sahip olan bireylerdeki etkisini yazdık. Şimdi ise bunun neden kaynaklandığına bakalım. Yapılan araştırmalara göre bunun sebebi gördükleri şeylerde modelleme yapamama ya da yapma eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gözümüzle gördüğümüz her uyarıcı beynimizde bir etki oluşturmaktadır. Bu etki zihinde bir modelleme yapamaktadır. Bu sayede bir şeyi hatırladığımız zaman aynı modeller hemen zihnimizde belirir ve o şeye ait zihinsel görüntü aklımıza gelebilmektedir. Afantazya problemi bulunan insanlar zihinlerinde bu görsel modelleri oluşturamamaktadırlar. Bundan dolayı da zihinsel görüntü oluşum süreci başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Aslında bu hastalık nörolojik bir eksiklikten kaynaklanmaktandır. Afantazili bir birey 2 hafta boyunca aynı kaleme tekrar tekrar baktığını ve kalemi ezberlemeye çalıştığını, fakat sonunda yine de gözünde canlandıramadığını araştırmalarca belirtmiştir.
Afantazyanın herhangi bir tedavisi henüz bulunamamış olsa da nöroloji alanında yapılan çalışmalar ve projeler bulunmaktadır. (Neuralink) Dünya toplumunun %2 ile %5’i arasında yaşam boyu bu nörolojik bozukluktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bunlara rağmen afantazyaya karşı öğrenmemiz gereken daha çok şey olduğu açık.
Bir başka içerikte görüşene dek, hoşça kalın!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.