5 Teknolojik Sembol ve Arkalarındaki Anlamlar
Bilim ve Teknoloji - 13 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
13 Eylül, 2021
Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen telefonlar ve bilgisayarlar ile her işimizi yapar hale geldik. Bu teknolojik aygıtları kullanırken gördüğümüz ama anlamını çok sorgulamadığımız semboller karşımıza çıkmakta. Gelin bunlar nelermiş, birlikte bakalım!
1.USB
Yazımıza sembollerin ilki olan USB ile başlayalım. Tam olarak 1996 yılında ortaya çıkmış olan USB bugün itibariyle ve kendi zamanında da veri aktarımının en yaygın haliydi. İngilizce adından kısaltma olan "Universal Serial Bus’ın (Evrensel Seri Yolu) USB, üç yola ayrılan bir hat sembolünü kullanmaktadır. Her hattın ucunda daire, ok ve kare şekilleri yer almaktadır. Peki nedir bu sembollerin anlamı diyecek olursak:
Evrensel Seri Yolu'nun sembolü aslında Yunan mitolojisindeki Poseidon'a dayanmakta. Yakından baktığımızda Posedion'un mızrağına bir gönderme olduğu gözükmekte. Yani birleştirici bir güç olarak simgelenme. Üç farklı işaret ise Evrensel Seri Yolu teknolojisinin farklı cihazları birbirine bağlayabilme özelliğini bize aktarmakta.
2. Bluetooth
Yazımızın ikinci sırasında ise Bluetooh (BT) teknolojisi bulunmakta. Günümüzde pek çok alanlarda kullanılıyor olsa da özellikle biz onu cep telefonlarından tanıyoruz. Bluetooth teknolojisi günümüzde kısa mesafeli kablosuz bağlantı için neredeyse standart haline gelmiş durumda. Peki sembolü ne anlama geliyor?
BT'nin sembolünün kökeni Vikinglere dayanıyor. Norveç ve Danimarka kralı olarak 10. Yüzyılda hüküm süren Mavi Diş lakaplı (Bluetooth) Birinci Harald, İskandinavya’yı birleştiren kişi olarak tarihte geçmekte. Bluetooth teknolojisinin de aynı Birinci Harald gibi mesafe farketmeksiniz birleştirici özelliği nedeniyle, isim konusunda Viking kralından esinlenilmiş olduğunu öğreniyoruz.
BT'nin logosu da, Birinci Harald’ın isim ve lakabının baş harflerinin Runik harflerle yazılışına benzemektedir.
3. Açma/kapama Düğmesi
1970’li yıllardan bu yana üretilen tüm teknolojik cihazlarda açma/kapama düğmesi yukarıda gördüğünüz şeklini almıştır. Yani çember içinden geçen bir çubuk. O günden itibaren de bu şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojik cihazlarda ilk olarak kullanılan bu düğmenin sembolü aslında iki farklı sembolün birleşiminden oluşmaktadır.
Açma sembolü biner kod sisteminde ‘1’i temsil etmektedir. Kapatma sembolü olan çember ise yine biner koddaki diğer değişken olan ‘0’ı temsil etmektedir. İki sembolün 1973 yılında birleştirilmesiyle açma/kapama butonunun sembolü ortaya çıkmış bulunuyor. Eh gayet mantıklı.
4. Duraklatma Sembolü
Müzik dinlerken, video izlerken, kayıt alırken yaptığımız işlemi duraklatmak istedik mi karşımıza, iki dik çubuktan oluşan duraklatma butonu çıkar. Bu buton da böylece en yaygın teknolojik cihaz sembolleri arasında yerini alıyor. Özellikle müzik çalarlar ile birlikte kullanılan bu tuş nota yazımında ‘caesura’ sembolünü temsil ediyor. Yani çapraz-paralel iki çizgiyle müzikte duraklamayı ifade etmekte.
5. @ işareti
Günümüzde e-mail ya da elektronik posta adresleri için kullanılan ‘@’ işaretinin eskiden bir ağırlık biriminin sembolü olduğunu biliyor muydunuz? Bu sembol İspanyol ağırlık ölçü birimi olan Arroba’nın kısaltması olarak 16. yüzyılda ticari yazışmalarda kullanılmaktadır.
Sembol günümüze nispeten daha yakın zamanlarda ise yer bildirimi olarak kullanılmaya başlandı. Bugün itibariyle ise elektronik postalarda ‘@’ sembolü posta adresinin kayıtlı olduğu servis sağlayıcıya işaret etmektedir.
Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.