20. Yüzyılın En Önemli İnsanı: Alan Turing
Bilim ve Teknoloji - 25 Ocak, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
25 Ocak, 2021
Değeri çok sonradan anlaşılmış bir dahi. Bugün bile Alan Turing'i tanımayan birçok insan var. Maalesef ki sorunlu yaşamına bir noktadan sonra dayanamamış ve hayatına son vermiştir. Böyle bir dahinin dünya yaşamı bu kadar kısa mı olmalıydı?
Olağanüstü bir beyin, mühendis, bilgisayar biliminin babası...
Alan Turing, küçük yaşlardan beri sorunlarla baş etmek zorunda kalmıştır. Okulda arkadaşları tarafından dışlanan Turing ona destek çıkan tek arkadaşıyla -Christopher Marcom- sık sık vakit geçirirken o zamanlarda eşçinsel olduğunu fark etmiştir. Turing, okulda çok başarılı bir öğrenci olmasından dolayı öğretmenlerinin dikkatini kolayca çekmiş ve o zamanlarda da zekasını gözler önüne sermiştir. Özellikle matematik alanında çok yetenekli bir öğrenci olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Kriptoloji(şifrebilim) üzerine de konuştuğu bilinen arkadaşı ve aşkı Marcom vefat ettiğinde Turing her ne kadar hayata olan inancını kaybetse de çalışmalarına devam etmiş ve dikkat çekici dereceler kazanmıştır.
ABD'den İngiltere'ye döndüğü sırada 2. Dünya Savaşı devam etmekte ve İngiltere bir problem ile başa çıkmaya çalışmaktadır: ENİGMA
Turing İngiltere'ye döndükten sonra kriptoanaliz ekibine dahil edilir. Almanlar savaş sırasında 24 saatte bir kodları değişen şifreli mesajlaşma aracı kullanmaktadırlar. Enigma adını verdikleri bu makine, İngiliz hükümetine ulaşan fakat çözülmesi imkansız olan mesajları içeriyordu. Turing bir süre sonra ekibin başına geçti. Herkesin aksine mesajları çözmek yerine onları sorun olmaktan kaldıracak bir makine icat etmeyi hedefledi Turing. Uzun uğraşlar sonucu ve tüm baskılara rağmen "Bomb" adını verdiği bu makine, Enigma tarafından üretilen şifreleri kırmayı başardı. O günden sonra savaşın seyri değişti. Artık İngiliz Hükümeti, Nazilerin adımlarını takip eder konuma gelmişti. Tarihçilere göre bu buluş savaşın ömrünü 2 yıl kısaltarak 14 milyon hayatı kurtarmıştır.
Alan Turing, daha sonra "Turing Testi" adını verdiği bir deney tasarlar. Bu deneyin amacı bir makinenin düşünebildiğini söyleyebilmenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Soru soran kişi karşısındakini görmeden sadece soru sorarak karşısındakinin insan mı yoksa bilgisayar mı olduğunu saptamaya çalışır. Turing, 20.yüzyılın sonlarına doğru bu testin geçileceğini öngörse de ilk kez 2014 yılında geçilmiştir. Bu test günümüzde halen kullanılmaktadır.
Uzun bir savaş döneminin ardından hayat normalleşmeye başlar ve Turing de eski hayatına devam eder. Bir farkla. Turing artık eşcinsel olduğunu açıklamıştır fakat o dönem İngiltere'de eşcinsel olmak ve bunu açık açık söylemenin cezası ağırdır. Turing, "ahlaksızlık" suçundan yargılanır. Mahkeme Turing'e 2 seçenek sunar. Bunlardan biri uzun bir hapis cezası diğeri ise kimyasal hadım işlemidir. Turing kimyasal hadım işlemini tercih eder. Bu işlem sonucu Turing'in vücudunda, östrojen hormonlarının etkisiyle bazı değişimler meydana gelir. İlaçların yan etkilerinden biri de düşünme yetisini eskisi kadar iyi kullanamamaktır. 2.Dünya savaşı kahramanı olan bir dahi olmasına rağmen eşcinsel olması sebebiyle toplumdan dışlanan Turing, 42 yaşında yaşamına son verir. Böylesine bir dahiyi böyle bir sebepten kaybetmiş olmamız çok acı. 1954'de ölen Turing'e, 2013'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından kraliyet affı bahşedilmiş ve Turing'in başarıları onurlandırılmıştır. Değeri çok sonradan anlaşılan Alan Turing 20. yüzyılın en önemli insanı seçilmiştir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.