Washoe Projesi
Bilim ve Teknoloji - 24 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 4 Dk.
24 Aralık, 2020
Washoe Projesi hem büyüleyici, hem de etkileyici bir proje. Amerikan İşaret Dilini öğrenen ilk hayvan olarak kabul edilen Washoe adlı bir şempanzeyi içerir.
Allen Gardner ve Beatrix Gardner adlı iki doktor bu projeye liderlik etmeye şempanze Washoe 2 yaşındayken, 21 Haziran 1966 tarihinde başladı.
Batı Afrika’da olan şempanze deney başlamadan bir yıl önce ülkenin Hava Kuvvetleri tarafından Amerika Birleşik Devletlerine getirildi. NASA deneylerinde kullanılması niyetinde olunmasına rağmen Gardnerlar şempanzeyi evlat edindi ve böylece Washoe Projesi başladı.
“Ben insan haklarının olduğu kadar hayvan haklarının da yanındayım. Bu bir insanın takip etmesi gereken yoldur.”
– Abraham Lincoln
Allen ve Beatrix Gardner Washoe Projesi başlamadan önce de maymunlar ile çalışma deneyimi vardı. Dilbilim o dönemde halihazırda büyük ilgi duyulan bir alandı ve çift, hayvanların insan dilini öğrenmesinin mümkün olup olmadığını araştırmak istedi.
Onlara insan gibi konuşmayı öğretmek amacı ile iki şempanze evlat edindiler. Her iki girişim de başarısız oldu ve bilim insanları maymunların anatomisinin sözlü ifade dilini onlar için imkansız hale getirdiği sonucuna vardı.
Maymunlara konuşmayı öğretmekten de tamamen vazgeçtiler. Sonrasında Washoe hayatlarına girdi ve işaret dilinin uygun olabileceğini düşündüler. Ne de olsa elleri insan ellerine çok benziyordu, dolayısıyla bunun başarı olasılığı daha yüksekti.
Washoe’nun Eğitimi
Gardnerlar, ayrıca Washoe’yu insanmış gibi yetiştirmelerinin de en iyisi olacağına inanmışlar. Diğer bir deyişle, onu küçük bir kız olarak yetiştireceklerdi. Şempanzenin, dili bir insan bebeğinin yapacağı gibi doğal bir şekilde öğrenip öğrenemeyeceğini bilmek istediler.
Washoe’nun kendi kıyafetleri vardı ve yemek yemek masaya oturuyordu. Üstelik işisel eşyaları da vardı, bunların arasında diş fırçası ve tarak gibi şeylerin yanı sıra oyuncaklar ve kitaplar da vardı. Hatta büyüdüğünde onu bir oturma odası, mutfağı, şifonyeri, buzdolabı ve yatağı olan bir karavana yerleştirdiler.
Gardnerlar Washoe’nun velayetini o beş yaşındayken Roger ve Deborah Fouts’a devrettiler.
Akıllı Varlıklar
Washoe’nun bakıcılarının işaret dili kullanmaları, ve sözlü dili kullanmaktan kaçınmaları gerekiyordu. Onun diğerlerinden farklı hissetmesini istemediler. Onun yerine, işaretlerin doğal olan iletişim biçimi olduğuna inanmasını istediler. Yavaş yavaş, Washoe insanlar ile iletişim kurmayı öğrendi.
Washoe’nun işaret dilini öğrenebilmesi için herhangi bir koşullama yöntemi kullanmadılar. Diğer bir deyişle, hayvan eğitmenlerinin genellikle yaptığı üzere, başarıları için onu ödüllendirmediler. Bunun yerine, taklit etme yolu ile öğrenmesi bekleniyordu. Ve bunu başardı! Deneyin sonunda bu şempanze 350’den fazla kelime/jest biliyordu.
Washoe Projesi Bir Deneyden Daha Fazlası
Gardnerların dikkatini çeken iki olay oldu. Aslında, ikisi de bunların olacağını öngöremedi. Bunların ilki birisinin bir bebeği doğurmak için gitmesi ile oldu, bu bebek sonrasında öldü. Washoe onun yokluğuna alışamadı.
Kadın geri döndüğünde başına gelenleri Washoe’ya işaret dilinde anlattı. Şempanze bakışlarını aşağıya indirdi ve parmağı ile kederli annenin yüzündeki bir göz yaşının yarattığı yolu takip etti. Bu sadece onun yüksek düzeyde bir anlayışa sahip olduğunu göstermek ile kalmadı, bunun yanı sıra duyguları anladığını ve empati kurduğunu da ortaya koydu.
Diğer olay ise onu bir aynanın önüne koyduklarında ve kimi gördüğünü sorduklarında meydana geldi. “Benim, Washoe,” diye cevap verdi. Bu öz farkındalığa sahip olduğu anlamına geliyor, ki bu da daha yüksek bir bilişsel işlevdir.
Şempanze 1965 yılında ölmüş olsa da proje halen devam etmektedir. Projeyi bilen pek çok kişi primatların “insan olmayan kişiler” olarak ilan edilmesini talep etmektedir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.