Pandeminin Kazananları: E-Ticaret Sitelerinin Başarıları
Alışveriş - 19 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.
19 Nisan, 2021
Pandemide 1.yılımızı geride bıraktık. Covid-19, Dünya’da birçok köklü değişikliğe neden oldu. Bu değişikliklerden biri de şüphesiz E-ticaretin daha çok kullanılır hale gelmesiydi. Pandeminin en büyük kazananlardan biri de E-ticaret siteleri oldu.
İlk önce pandemi döneminde alışverişlerle ilgili şaşırtan istatistiklere bakalım.
Türkiye’nin fintek lideri iyzico’nun istatistikleri 6 aylık pandemi sürecinde online alışverişe bakış açısındaki değişimleri yansıtıyor.
Kredi Kartı Kazandı! Pandemi döneminde en çok kullanılan ödeme yöntemi kredi kartı oldu. Özellikle yüksek tutarlı alışverişlerde kredi kartı tercih edildi. Ortalama sepet tutarı, kredi kartında 208 TL iken banka kartlarında 93 TL oldu. Altı aylık pandemi sürecinde pek çok değişim yaşansa da taksit alışkanlıkları değişmedi. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerin %84’ü taksitsiz gerçekleştirildi.
En çok Marmara Alışveriş Yaptı! Pandemi sürecinde Türkiye’de en çok alışveriş yapılan bölge Marmara oldu. Marmara’yı İç Anadolu ve Ege takip etti.
Telefondan alışveriş daha yaygın! Yapılan alışverişlerin %45’inde bilgisayar kullanılırken, %55’inde kullanıcılar mobil alışveriş deneyimini tercih etti.
Kadınlar online alışverişte fark attı! Pandemi ile mücadele döneminde online alışverişin %33’ü erkekler, %67’si ise kadınlar tarafından yapıldı. Erkeklerin %29’u mobilden, %71’i web üzerinden alışveriş yaparken; kadınların %55’i mobilden %45’i ise web üzerinden alışverişlerini gerçekleştirdi.
Peki pandemi döneminde en çok neler satın alınmış?
Türkiye özelinde, Pay TR’nin şubat ve mart ayı verileri aşağıdaki gibi:
-Süpermarket kategorilerinde %86 artış olmuş
-Sağlık ürünlerinde %168 oranında artış olmuş
-Kitap-Kırtasiye ürünlerinde %69 oranında artış olmuş
-Kuruyemiş ürünlerinde %542 oranında artış olmuş
-Türkiye’de 9-16 Mart tarihleri arasında, bir önceki haftaya göre kolonya satışı 34 kat, steril eldiven 19 kat, el dezenfektanı 10 kat, sabun 4 kat, medikal maske 4 kat, tuvalet kâğıdı satışı ise 3.5 kat artmış̧.
-Sabun Satışları Yüzde 2425 Arttı! Özel bir fiyat karşılaştırma sitesinin info grafiğine göre covid-19 karantina döneminde Sabun Kategorisinde bir önceki yıla göre % 2425 oranında aranma artışı oldu.
Şimdi Gelelim En önemli E-Ticaret Sitelerinin başarılarına:
Trendyol:
Trendyol, ‘Trendyol’un Türkiye Ekonomisine Etkileri’ araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre 1.1 milyon bireysel satıcı Trendyol’da 347 milyon adet ürün sattı. Mart ayı itibariyle bir önceki aya göre Trendyol'dan ilk defa alışveriş yapan tüketici sayısı 2 katın üzerine çıktı.
2019’da 9.2 milyon olan Trendyol’daki aktif müşteri sayısı, 2020’de 19.3 milyona yükseldi.
Pratik mutfak gereçlerine ilgi yüzde 189 arttı, rondo yüzde 165, saksı yüzde 163, tencere-tava setleri yüzde 153, manikür-pedikür seti yüzde 147, sınav hazırlık kitaplarına ilgiyse yüzde 129 arttı.
Trendyol’da moda, elektronik, ev ve mobilya, market, gıda, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride 30 milyondan fazla ürün çeşidi bulunduğunu vurgulayan Demet Mutlu, “Platformumuzda 2019 yılı içinde en az bir alışveriş yapan, yani aktif müşteri sayısı 9.2 milyon iken, 2020’de bu sayı 19.3 milyona ulaştı. 2020’nin son çeyreğinde günde ortalama 1.1 milyon paketi müşterilerimize ulaştırdık” ifadelerini kullandı. Demet Mutlu, “Satıcılarımızın yüzde 98’i yerli şirketlerden oluşuyor. Platformumuz üzerinden satılan ürünlerin yüzde 72’si Türkiye’de üretiliyor. 14 bin satıcı bizimle çalışmaya başladıktan sonra yeni bir ürünü Türkiye’de üretti veya ürettirdi” dedi.
GittiGidiyor’un bir siteye yaptığı açıklamaya göre;
İlk vakaların ardından özellikle sağlık ve medikal gibi kategorilerde artış gözlemledik.
Çevrimiçi eğitimin başlaması ve çoğu işletmenin evden çalışma sistemine geçmesiyle bilgisayar ve tablet aksesuarı satışlarında artış oldu.
Evde olsa da hareketsiz kalmak istemeyenler spor kategorimizdeki satışların nedeniydi.
Yaşam alanlarını değiştirmek isteyenler ev tekstili, tamir ve tadilat gereçleri, yapı malzemeleri gibi kategorilerde listelenen ürünlerin satışını arttırdı.
Maske, eldiven, bebek bezi, kedi-köpek maması, ilkyardım seti, cep telefonu, tıraş makinesi, dizüstü bilgisayar, yazıcı, tıraş bıçağı ve elektrik süpürgesi en çok satın alınan ürünler...
Avansas Genel Müdürü Sedat Anak’ın yaptığı açıklamaya göre;
İlk defa eve sipariş veren tüketicilerde ciddi bir artış gözlemledik. Mart ayının ortasından itibaren temizlik, sağlık, gıda, teknoloji kategorilerinde yoğunluk yaşandı. Bireysel tüketici sayımızda bir önceki döneme göre yüzde 50 oranında bir büyüme, yeni müşteri sayısındaysa yüzde 400 oranında artış gerçekleşti. Çalışma konforu ve ergonomiye yönelik alışverişlerde de artış oldu. Özellikle ofis sandalyesi, masa, dizüstü bilgisayar yükseltici gibi ürünler satın alındı.
Pandemi döneminde e-ticareti bu kadar popüler kılan hiç kuşkusuz fiziki mağaza gezme halinin verdiği endişeydi.
Birçok kaynaktan edinilen bilgilere göre E-ticarete olan yönelimin başlıca nedenleri şöyle:
-Pratik olması
-İnsanların birçok ürüne saniyeler içerisinde ulaşabilmesi
-Yararlanılan kampanya ve indirimlerin fazla olması
-Temassız ödeme imkanı sunması
-Ürün çeşitliliğine tek yerden ulaşılabilmesi
-Evden çıkma ihtiyacı duyulmaması
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.