Nedir Bu Pcr?
Alışveriş - 26 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
26 Nisan, 2021
İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde en çok duyduğumuz şeylerin başında PCR testi gelmektedir. Bu tür kavramları tam anlamıyla öğrenmek bir görev haline geldi. Haydi şimdi içeriğimizde PCR testi neymiş onu öğrenelim.
PCR (Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu), herhangi bir organizmanın DNA’sı içindeki istenen bölgelerin enzimatik olarak çoğaltılmasını sağlayan yöntemdir. Günlük hayatımızda yeni yeni karşımıza çıkıyor olsa da, PCR ilk olarak 1983 yılında Amerikalı biyokimyacı Kary Mullis tarafından geliştirilmiştir. Hatta öncü çalışmaları nedeniyle 1993 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. PCR olmasa şu anki modern tıp olamazdı. Bu teknik şu an tanı alanındaki en ileri teknik durumundadır. PCR tekniğinin üstünlüğü, örnek içinde az sayıda bulunan mikrobu dahi ayırt edebilmesidir. Çünkü PCR tekniğinin esası, az sayıdaki etkenleri de çoğaltarak ölçülebilir hale getirmesine dayanmaktadır. Bu nedenle, hastalık etkenleri çok az sayıda olsalar bile, PCR testi ile erken dönemde ve hızlı şekilde tespit edilebilmektedirler. PCR yöntemi kısaca DNA replikasyonunun belirli sayıda sürekli taklit edilmesi ya da tekrar edilmesi olarak ifade edilebilir. Bu yöntem ayrıca "in vitro" yani cansız ortamdaki nükleik asit dizisi klonlama işlemi olarak da tanımlanabilir
PCR ne için kullanılır?
PCR testi, teşhis amaçlı birçok araştırmada, çalışmada ve hastalıkların bilinmeyen özelliklerini tayin etmede kullanılmaktadır. PCR testinin diğer yapılma nedenleri şu şekilde sıralanır: Laboratuvar ve klinik tekniklerde, genetik hastalıkların tespit ve tedavisinde, babalık testinde, aşı çalışmalarında, kanser araştırmalarında, adli tıpta gen dizilerinin çoğaltılmasıyla suçluya ait DNA analizinde ve tabi ki şu an dünyayı etkisi alan corona virüsün teşhisinde kullanılır.
PCR testi nasıl çalışır?
Bir PCR kurmak için beş temel 'bileşen' gereklidir. Bunlar: İlgilenilen DNA segmenti, belirli primerler, ısıya dayanıklı DNA polimeraz enzimi, dört farklı DNA nükleotidi türü, enzimin etki etmesi için uygun bir ortam yaratmak için gereken tuzlar.
PCR süreci şöyle ilerler;
Adım 1: Denatürasyon
DNA replikasyonunda olduğu gibi , DNA çift sarmalındaki iki ipliğin ayrılması gerekir.
Ayrılma, karışımın sıcaklığını yükselterek gerçekleşir ve tamamlayıcı DNA zincirleri arasındaki hidrojen bağlarının kopmasına neden olur . Bu sürece denatürasyon denir .
Adım 2: Tavlama
Primerler, hedef DNA dizilerine bağlanır ve polimerizasyonu başlatır . Bu, yalnızca çözeltinin sıcaklığı düşürüldüğünde gerçekleşebilir. Her iplikçiğe bir primer bağlanır.
3. Adım: Uzantı
Orijinal iplikler şablon olarak kullanılarak yeni DNA iplikleri yapılır. Bir DNA polimeraz enzimi, serbest DNA nükleotitlerini bir araya getirir. Bu enzim, genellikle Thermus aquaticus adı verilen termofilik bir bakteriden orijinal olarak izole edilmiş bir enzim olan Taq polimerazdır . Düzeni serbest nükleotidler ilave edildiği orijinal (şablon) DNA zinciri nükleotidlerin dizisi ile belirlenir.
Bir PCR döngüsünün sonucu, her biri yeni yapılmış bir iplik ve bir orijinal iplik içeren iki çift sarmallı hedef DNA dizisidir.
PCR kullanan çoğu işlem büyük miktarlarda DNA'ya ihtiyaç duyduğundan döngü birçok kez tekrarlanır (genellikle 20-30). Bir milyar kopya elde etmek yalnızca 2-3 saat sürer.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.