Kozmetik Ürünlerinde Kullanılan Koruyucu Maddeler
Alışveriş - 01 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
01 Ağustos, 2022
Hayatımızın birçok yerinde olan kozmetik ürünlerinde hangi koruyucu maddeler bulunur? Bu koruyucu maddelerin kullanılma amacı nedir? Öğrenmek için hemen yazımı oku !
Kozmetik kelimesi canlı tutmak ve güzelleştirmek anlamlarına gelmektedir. Hemen hemen herkesin sıklıkla kullandığı kozmetik ürünlerin tarihi eski Mısırlılar'a kadar dayanmaktadır. M.Ö. 1350 yıllarında yaşayan Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin kükürt-kömür karışımı bir malzemeyle gözlerine makyaj yaptığını duymuşsunuzdur. Bunun haricinde de özellikle bayram ve kutlamalarda daha farklı, özel görünmek ve hissetmek isteyen insanlar kozmetik ürünlerini kullanmışlardır. Günümüzde de kozmetik sektörü pazar payı oldukça geniş olan bir sektördür.
Kozmetik ürünlerinde çeşitli mikroorganizmaların üremesini engellemek amacıyla koruyucu maddeler kullanılmaktadır. Ayrıca bunların kullanımının bir başka amacı da kozmetik ürününün kimyasal bozunma sürecini yavaşlatmaktır. Bu sebeple kullanılmaları zorunlu olmuştur denilebilir. Fakat burada kullanılan koruyucunun bazı standartlara sahip olması, belli bir kalite standardını karşılaması beklenmektedir.
Hadi kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılan bazı koruyucu maddelerin neler olduğuna göz atalım!
PARABENLER
Parahidroksibenzoik asit olarak bilinen bu maddeler ideal koruyucu maddenin birçok özelliğine sahiplerdir. Bu nedenle gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde en sık kullanılan koruyucu maddelerdir. Bakterilerin ve küflerin oluşumunu engellemek amacıyla kullanılan parabenler bazı markaların şampuan, saç kremi, nemlendirici krem, tonik, deodorant, parfüm, tıraş jeli, bronzlaşma kremi, makyaj malzemeleri, güneş koruyucusu ve diş macunu ürünlerinde bulunur.
Parabenler hakkında piyasada kanser yapıcı etkilerinin olduğuna yönelik iddialar bulunmaktadır fakat bugüne kadar bunun bilimsel bir kanıtı görülmemiştir. Bunun aksine bazı bireylerde cildin hassaslaşmasına ve alerjik tepkilere neden olduğu görülmüştür.
ORGANİK ALKOLLER
Membran yapısını bozarak etki eden organik alkoller de kozmetik ürünlerinde koruyucu olarak kullanılırlar. Bu şekilde de hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilerde ve mantarlarda etkilidirler. Kozmetik Yönetmeliği’ne göre ürünlerde izin verilen maksimum konsantrasyonu %1’dir.
ASİDİK KORUYUCU MADDELER
Asidik koruyucu maddeler dehidroasetik asit, benzoik asit, sorbik asit, salisilik asit, formik asit ve propionik asit şeklinde sıralanabilir. Bu maddelerin kullanımı daha çok mantarların üremesini engellemeye yöneliktir. Kozmetik Yönetmeliği’ne göre bu kimyasalların izin verilen maksimum konsantrasyonu dehidroasetik asit ve sorbik asit için %0.6, benzoik asit ve salisilik asit için %0.5, propionik asit içinse %2’dir.
Ayrıca, Kozmetik Yönetmeliği’ne göre salisilik asidin şampuanlar haricindeki üç yaşın altındaki çocuklar için olan ürünlerde kullanılması yasaklanmıştır.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.