Günümüzün Vazgeçilmez Ürünü: Kolonya
Alışveriş - 11 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
11 Nisan, 2022
2019 yılında başlayan pandemi ile birlikte belki de dezenfektandan daha fazla kullanılan bir ürün olan kolonyanın tarihine gelin birlikte bakalım! İyi okumalar dilerim.
Kolonya her ne kadar artık kovid ile bağdaştırılıyor olsa da aslında bu bizim kültürümüzde epeydir var olan bir ürün. Çocukluğumuzu şöyle bir yoklayacak olursak bayramlarda, misafirliklerde yani insanların yoğun olarak temas halinde bulunduğu yerlerde hemen bir kolonya ikramı yapılır ve etrafa güzel kokular saçılması sağlanırdı. İşte kolonya kokusu adeta bu şekilde kurtarıcımız oldu.
İnsanlar ellerinden kolonya şişelerini artık düşürmüyor. Geçmişte eve gelen misafire ilk olarak kolonya ikram edilirdi tabii ki şimdi de ediliyor. Bunun anlamını sanırım günümüzde daha iyi anlıyoruz.
İlk Kolonya
Kolonya, içeriğinde bulundurduğu alkol oranı nedeniyle mikroplar üzerinde öldürücü bir etkiye sahip. Hem eldeki mikroplar için vazgeçilmez bir dezenfektan hem de dezenfektanlara oranla daha güzel kokmanızı sağlıyor. Kolonyanın ilk olarak 14. asırda Floransa'da ortaya çıktığı söylenir. Floransa'nın Santa Maria Manastırı rahipleri tarafından yine dezenfektan amaçlı kullanıldığı bilinegelmiştir. Ancak dünya üzerinde ilk bilinen profesyonel kolonya üretimini İtalyan olan Giovanni Paolo Feminis yapmıştır. Üretimi Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşmiştir. Hatta kolonya isminin de nereden geldiğini merak edenleriniz için kolonyaya bu yüzden 'Köln suyu' da denildiği söylenmektedir.
Türklerde Kolonya
Kolonya, bizim tarihimize ise II. Abdülhamit döneminde girmiştir. Coğrafyamızda bu dönemde üretilmeye başlayan kolonya, zaman geçtikçe öyle sevilen ve tutulan bir ürün haline gelmiş ki birçok şehirde o yöreye ait kolonyalar üretilmeye başlanmıştır. Osmanlı döneminde gül suyu ve çeşitli çiçeklere ait aromalı kokuları kullanmak bir moda haline dahi gelmiştir. Özellikle toplantı ve davetlerde etrafa hoş koku yaymak amacıyla çiçek kokuları kullanıldığı da olmuştur. Kısaca kolonya, Osmanlı coğrafyasına girince daha da sevilmiş, yüceltilmiş bir ürün olarak karşımıza çıkmakla birlikte davetlerin ve törenlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Bugünlerde ise eve girerken ya da çıkarken kolonya dökmek vazgeçilmez bir ritüel haline geldi. Hatta artık yanımızdan dahi ayırmıyoruz. Çocukluğumuzda evlerdeki kolonya şişeleri camdan ve süslü olurdu. Bu şişelerin özelliği tekrar tekrar dolum yapılmasından kaynaklanmaktadır. Şişelere eczane ya da kolonya satan dükkanlardan cam fanus ya da cam beherlerden doldurma yapılmaktadır. Günümüzde bunu sürdüren çok az dükkan vardır.
Umarım ki bu yazı hoşunuza gitmiştir. Sağlıkla kalın!
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.