Ekonomik Alışverişin Püf Noktaları - Case101
Alışveriş - 18 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.
18 Temmuz, 2022
Tasarruf devrine girdiğimiz bu dönemde, yapabileceklerimizin en başında gıda tasarrufu geliyor. Peki, mutfak ve ev ekonomisine katkı sağlamak için nasıl bir alışveriş yolu izlemeliyiz? Bu soruların cevapları yazımda.
Ülkemizde ve dünyada en çok para harcanılan sektörlerin başında gıda geliyor. Haliyle, en çok israf edilen sektör de gıda sektörü. Hem israfı azaltarak, hem de uygulayacağımız basit adımlarla, tasarruf sağlamak mümkün. Şimdi, madde madde neleri uygulayabileceğimize göz atalım.
1- Alışveriş Listesi Yapmak
Bu öneri, aslında hepimizin sıkça duyduğu fakat çok da yapmadığımız bir adım. Evdeyken eksiklere göre yapacağımız bir liste, gereksiz şeyleri almamızı engeller. Aksi takdirde, market raflarının arasında kaybolup ihtiyacımız olmayan birçok ürünü alıp marketten ayrılabiliyoruz. Ayrıca, markete aç karnına gitmek de aynı duruma yol açıyor. Acıkmış bir halde markete gittiğimizde, aklımıza ilk olarak paketli, şekerli gıdalar geliyor ve hepsinden fazla fazla alıyoruz. Bu da hem ihtiyaç dışı ürün alımına hem de israfa sebebiyet veriyor.
2- Kampanya ve İndirimleri Takip Etmek
Bu adımda dikkat etmemiz gereken şey ürünlerin fiyatlarını iyi bilmek olacaktır. Özellikle, haftalık yapılan alışverişlerde ürün fiyatlarına daha çok hakim olunduğu için, bir ürünün gerçekten ne kadar indirime girdiğini anlamak daha kolaydır. Ayrıca, birden çok marketteki fiyatları da bilmek gerekir. Kampanya kısmında da, "2 al 1 öde", "3 al 2 öde" tarzı ve kasap, manav reyonlarında yapılan "halk günü" tercih edilmelidir. Ek olarak ekonomik ürün paketleri de tasarrufun bir diğer yoludur.
3- Saklama Koşullarına Dikkat Etmek
Her yiyecek grubunun, saklama koşulları birbirinden farklıdır. İlk yapmamız gereken, evdeki kişi sayısına göre, ürün almamız gerektiğidir. Kampanya ve indirim zamanlarında da evde bulunsun diyerek alışveriş yaptığımızda da aldığımız ürünlerin saklama koşullarını iyi bilmemiz gerekir ki bozulmalar, çürümeler yaşanmasın ve israftan kaçınmış olalım. Bakliyat ürünlerini serin, kuru ve karanlık bir ortamda; cam, ağzı vakumlu, hava geçirmeyen kavanozlarda, süt ve süt ürünlerini de serin ortamlarda saklayabiliriz. Paketli gıdaların son kullanma tarihine bakarak, meyve ve sebzelerin çürüğü var mı diye kontrol ederek almalıyız. En çok tüketilen gıdaların başında gelen ekmek için ise çabuk bayatlamaması için streç filmle sararak saklamalıyız.
4- Etkili Mutfak Tüyolarını Bilmek
Alışverişimizi uygun adımlarla bitirdiğimizde dahi, yapabileceklerimiz bununla sınırlı değil. Mutfakta, yemek yaparken uygulayacağımız tüyolar da var. Örneğin, hızlı ve sağlıklı pişirme yöntemlerinden olan düdüklü tencere kullanmak, yemek için haşladığımız fazla gelen sebzelerden salata yapmak, pişirme yaparken fırının kapağını açmamak -açtığımızda fırın eski sıcaklığına çıkmak için daha çok çalışır-, et ve tavuk sularını saklayarak kendi bulyonlarımızı oluşturmak, bayatlamış ekmekleri atmak yerine tatlı ya da uygun tarifler yapmak gibi.
5- Kendi Sebze ve Meyvemizi Yetiştirmek
En güzeli, en doğalı kendi evimizde, kendi ellerimizle yetiştireceğimiz bitkilerdir. Tabii ki herkesin kocaman bahçesi ve uygun alanları olmayabilir. Fakat, evimizin koşullarına göre, saksılarda yetiştirebileceğimiz ürünler mevcuttur. Domates, biber, fesleğen, nane, maydanoz gibi sebzeler buna uygundur. Ayrıca toprakla uğraşarak enerjimizi de dengelemiş oluruz. Kısacası, hem tasarruf hem de kişisel olarak bize katkı sağlayacağı kesin.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.