Dünden Bugüne: Saray Lezzetleri - Case101
Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
10 Mayıs, 2021
Günümüzde ne tür lezzetler olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Peki, hiç Osmanlı zamanındaki Saray lezzetlerini merak ettiniz mi, hangi lezzetler vardı, en çok beğenilen yemekler nelerdi? Osmanlı Padişahlarının sofralarında eksik olmayan yemekler hangileriydi? Merak ediyorsanız gelin birlikte bakalım
Osmanlı mutfağındaki lezzetler, İstanbul da bulunan saray insanlarının seçtiği ve beğendiği yemeklerden oluşurdu. Herkesin de bildiği gibi Osmanlı Mutfağı o zamanların en zengin mutfağı olarak bilinirdi. Ve bu hala öyle devam eder. Çünkü saray mutfağı, farklı kültür ve milletleri barındırır. Tabi bazı yemeklerin ise bir hikayesi de vardır.
Bende sizin için günümüze ulaşan en leziz yemekleri hikayeleri ile sıraladım.
Hünkâr Beğendi:
Osmanlı Mutfağının en özel yemeklerinde biridir. Daha çok Güneydoğu Anadolu’da meşhurdur. Rivayetlere göre buruk bir aşk hikayesinden geldiği söylenir.1800'lü yıllarda Sultan Abdulaziz Napolyon' ziyarete gider ve burada kraliçeye aşık olur.
Tuffahiye:
Kuzu incik ile yapılan bir yemektir. Ekşi elma suyu ile yapılır. Adı da Arapçada ekşi elma anlamına gelir.
Ballı Tavuk (Mahmudiye):
Bu yemek ismini Sultan Muhmud’dan alır. Ve yapımında bal, tavuk, hardal, kuru kayısı ve badem yer alır. Bu yemek Osmanlı Saray Mutfağında II. Mahmut'un en sevdiği yemek olarak bilinmektedir. Bu yüzdendir ki yemeğin adı Mahmudiye olarak seçilmiştir. İlk kez Edirne Sarayı'nda menüde yer almış ve Topkapı Sarayı'nın kış yemekleri arasında yer alır.
Babagannuş:
Bu lezzet ise soğuk bir meze türüdür. Ülkemiz dışında Filistin, Lübnan ve Suriye’de de meşhur bir lezzettir. Arapçada baba gannuş "patlıcan beğendi" sözcüğünden alıntıdır.
Vezir Parmağı:
Şerbetli bir tatlı türüdür. Peki bu tatlı ismini nerden almıştır, nasıl ortaya çıkmıştır? Herkesin merak ettiği soruya cevap verecek olursak; vezir parmağı, rivayetlere göre bir hikayeden gelir. Zamanın birinde padişah, veziriyle ava çıkıyor ve orada padişahın parmağı kesiliyor. Vezir ise bu duruma karşılık "Vardır bir hayır padişahım" diyor. Aradan zaman geçtikten sonra bir gün padişah av sırasındayken önüne insan eti yiyen kabile çıkıyor. Ve kabile vücudunda kesik olan insanları yemiyorlar. Bu sayede de padişah kurtulmuş oluyor. Tabi ne kadarı gerçek ne kadarı doğru bilemeyiz hikayenin.
Reyhan Şerbeti:
Osmanlı’nın en çok beğenilen şerbetlerindendir. 30 dakikada hazırlanır ve içinde; reyhan otu, karanfil, tarçın ve limon suyu bulunur.
Patlıcanlı Pilav:
Pirinç pilavı ile kızartılmış patlıcanla yapılır. Baharatlar oldukça fazla kullanılır.
Mutancana:
15. ve 16. yüzyıllarda en çok yapılan yemektir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon doğumlu ve şehzadeliğini burada yaptığından dolayı hamsiyi çok sevdiği bilinir. Rivayetlere göre kılıcında bir hamsi motifi olduğu bilinmektedir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemektir.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.