Besinleri Saklama Yöntemleri - Case101
Alışveriş - 18 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.
18 Temmuz, 2022
Mutfakta tasarruf etmenin birçok yolu var. Bunlardan biri de halihazırda elimizde olan besinleri koruyarak daha uzun süre saklamak. Gelin bu yöntemlerden bazılarını inceleyelim.
Dünyanın nüfusu hızla artıyor. İsraf her zamankinden çok daha büyük bir tehlike arz ediyor. Bunun yanında küresel ekonominin genel olarak düşüşte olması da mutfak ekonomimizi düşünmemizi gerekli, hatta zorunlu kılıyor. Bu yazımda besinleri nasıl daha uzun süre koruyabiliriz, nasıl saklayabiliriz bunlar hakkında bilgi vereceğim.
Kurutarak Saklamak
Besinlerdeki su oranı, mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortamı oluşturur. Kurutarak saklama yöntemi su oranını azaltarak patojen mikroorganizmaların besinlerde üremesini engelleyerek besinlerin daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. Çok eski tarihlerden bu yana kurutarak saklama yöntemi insanlar tarafından uygulanmaktadır. Biber, patlıcan, domates, taze fasulye, üzüm, kayısı kurutarak saklayabileceğiniz sebze ve meyvelerden sadece birkaçı.
Tuzlayarak Saklamak (Salamura Yapmak)
En eski yöntemlerden biri de besinleri tuzlayarak saklamaktır. Çeşitli arkeolojik kazılar sayesinde tuzlamanın geçmişinin taş devrine kadar uzandığı bilgisine ulaşılmıştır. Besinlerdeki suyu çekerek korumasının yanı sıra mikroorganizmaların üreyemeyeceği hipertonik bir ortam oluşturarak da koruyabilme özeliğine sahiptir. Zeytin, balık, pastırma gibi et ürünleri ve turşu yapımı, tuzlayarak saklamaya örnek verilebilir.
Dondurmak
Derin dondurucuların hayatımıza girmesinden sonra hayatımıza dahil olmuş bir besin koruma yöntemi bu. Kırmızı et, balık, tavuk gibi çabuk bozulabilen gıdalar 1-2 günde tüketilmeyecekse porsiyonlara ayırıp dondurarak saklamak en iyi ve pratik çözümlerden biridir. Mantı gibi hamur işlerini, yaprak sarma gibi yemekleri de derin dondurucuda saklayıp çözdürdükten sonra tüketebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, çözülen bir besinin asla tekrar dondurulmaması gerektiğidir. Mikroorganizmaların üremesine sebebiyet verebilirsiniz.
Tütsülemek
Geçmişi çok eski olduğu söylenen bu yöntemin milattan önce 9000’li yıllara kadar dayandığı düşünülüyor. Avcı- toplayıcı atalarımız avladıkları etleri ateşin yanında beklettiklerinde çok daha uzun süre korunduğunu ayrıca farklı ve güzel bir aroma kazandığını fark ettiler. Bu gittikçe bir gelenek haline geldi ve günümüze kadar taşındı. Et, balık, peynir gibi bazı besinleri bu yolla uzun süre saklayabilirsiniz.
Zeytinyağında Saklamak
Zeytinyağı mucizevi bir gıdadır. Kendi de uzun süre bozulmaz, zeytinyağıyla saklanan gıdaların da korunma süresi normalde olduğundan daha uzun sürer. Bu özelliğe sahip bir diğer gıda da baldır. Bal içinde muhafaza edilen gıdalar da olduklarından daha uzun süre dayanırlar.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.