Adını Nereden Aldığını Merak Edeceğiniz 3 Yemeğin Hikayesi - Case101
Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.
10 Mayıs, 2021
İmambayıldı, analıkızlı, vezirparmağı… Bu yemeklerin isimlerinin nerden geldiğini merak ettiniz mi? İşte yemeklerin hikâyeleri…
Türk mutfağında yemeklerin çeşitliliği kadar hikayeleri de dikkat çekiyor. Adını ilk duyduğumuzda şaşırdığımız birçok yemek mevcut. Aslında her birinin bir hikayesi var. Gelin bu yemeklerin hikayelerine beraber bakalım...
1- İMAMBAYILDI
İmambayıldı yemeği için birçok rivayet vardır. Bu rivayetlerden birine göre eski zamanlarda bir imam bir zeytinyağı tüccarının kızıyla evlenir. Evlendiği zamanda eşi eve çeyizinin içinde kilolarca zeytinyağıyla gelir. Boğazına düşkün olan imamın eşi, imama bu zeytinyağıyla imambayıldı yapar. O zamanlar adı imambayıldı değildir tabi. İmam yemeği çok beğenir. O kadar çok beğenir ki her akşam eşine aynı yemeği yaptırır. Bir akşam evde, çeyizle gelen zeytinyağının bittiğini görürler ve evde imambayıldı yemeği pişmez. Bunu duyan imam dayanamaz ve bayılır. Bu şekilde de yemeğin adı "imambayıldı" şeklinde yayılır.
2- ANALIKIZLI ÇORBASI
Bir rivayete göre çocuğu olmayan bir kadın Allah’a çok dua eder. Bir çocuk istemektedir. Kadının duaları kabul olur ve bir kız çocuğu olur. Kadın el bebek gül bebek kızını büyütür. Herkesten sakınarak ona gül gibi bakar. Kızı büyür ve evlenecek yaşa gelir. Görücüler eve gelmeye başlar fakat kızın annesi hiçbirini kabul etmez. Bir zaman sonra kadının kızı bir oğlanı sever ve onunla kaçar. Kadın buna dayanamaz yataklara düşer. Bunu duyan kızı annesinin elini öpmek için kocasıyla birlikte eve gelir. Annesi kızı olmadan yaşayamayacağını fark edince onu affeder ve 7 gün 7 gece şenlik yapmaya karar verir. Bu şenliğin en önemli yemeği de adını bu olaydan alan "analıkızlı çorbası"dır.
3- VEZİRPARMAĞI
Yine bir rivayete göre zamanında bir padişah ava çıkmayı çok severmiş. Veziriyle ava çıktığı bir gün vezir kılıcıyla padişahın parmağını kesmiş. Padişah çok sinirlenmiş. Vezir “Padişahım her işte bir hayır vardır.” demiş. Padişah daha da sinirlenip veziri zindana attırmış. Birkaç zaman sonra padişah yine ava çıkmak istemiş. Askerleriyle çıktığı yolda bir kafile tarafından durdurulmuş. Bu kafile insan eti yiyen bir kafileymiş. Kafile padişah dışında herkesi öldürüp yemiş. Padişahı bırakmalarının sebebi ise vücudunda kesik, noksanlık olan insanları yememeleriymiş. Padişah saraya dönmüş ve veziri zindandan çıkartmış ona çok teşekkür etmiş. Yaşamasının sevinciyle bir şenlik düzenlemiş. O şenlikte de aşçıların ilk defa yaptıkları şerbetli bir tatlı servis edilmiş. Padişah bu olay anısına tatlıya "vezirparmağı" adını vermiş.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.