Fast - Food ve içecek Markalarının ilginç Hikayeleri.- Case101
Alışveriş - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.
10 Mayıs, 2021
Alışveriş merkezlerinin en gözde yerlerine konulan, kokularıyla, tatlarıyla ve hatta renkleriyle bile bizleri büyülü dünyalarına hapseden dünyaca ünlü Fast - Food ve içecek markalarının ilginç hikayelerini daha önce duyduk mu? Onlar sadece tatlarıyla değil, kurulma hikayeleriyle de epeyce ilgi çekiciler.
1. FAST FOOD'UN MUCİDİ: McDONALDS
Dünyanın en büyük Fast Food markası olan McDonalds, bugün 119 ülkede 35.000 şubesiyle günde yaklaşık olarak 69 milyon insana hizmet veriyor.
Richard ve Maurice McDonald kardeşlerin ilk kez 1940 yılında, Kaliforniya'da açtıkları küçük çapta bir restoran olarak faliyet gösteren markanın, kısa sürede büyümesindeki en büyük neden kardeşlerin özenli, hızlı ve pratik servis yöntemini geliştirmiş olmasıydı. Self servis ve paketleme tarzlarıyla, o dönemde daha önce görülmemiş bir şeyi yapmış olmaları dünya çapında tanınan bir marka olmalarını sağladı. Bugün ülkemizde 260 şube, 6000 çalışanı ile yılda 100 milyon müşteriye hizmet vermekte.
2. GERÇEK BİR BAŞARI HİKAYESİ: KFC
Kentucky Fried Chicken, bir diğer adıyla KFC. Dünyanın en büyük Fast Food restoan zincirlerinden biri olan marka, bugün 130 ülkede 21.000 şubesiyle müşterilerini memnun etmeye devam ediyor.
1952 yılında, yol kenarında kızarmış tavuk satan Albay Harland Sanders tarafından temeli atılan markanın, tam 11 baharatın harmanlanmasıyla elde edilen gizli bir tarifi bulunmakta. Zorluklarla dolu bir hayatı olan Albay'ın kendi markasını kurmadan önce intihar girişimine bulunduğu biliniyor. Çünkü kendi gizli tarifiyle yaptığı tavuk sosunu, satabileceği bir restoran arayışına düşmüştü. Neredeyse tüm Amerika'yı gezmiş ve ancak 2 yılın sonunda tarifini satabileceği bir restoran bulabilmişti. 1009. denemesinde karşısına çıkan bu restoran onu hayatının dönüm noktası olmuştu. Türkiye'de ilk kez 1989 yılında İstanbul'da ilk şubesini açan marka, 30 şehirde 140'ın üzerinde şubesiyle her gün 12 milyon kişiye hizmet vermekte.
3. KORKULU RAKİP: BURGER KİNG
79 ülkede, 13.000 şubesi olan dünyanın en büyük 2. Fast Food restoran zincirine sahip olan marka bugün milyonlarca kişiye hizmet veriyor.
İlk kez 1954 yılında Miami'de açılan restoranın ilk adı ''İnsta'' ydı. Savaş sonrası çok cocuklu aileler için uygun fiyatlı, hızlı hazırlanan, ızgarada pişmiş burgerlere çekme fikriyle temeli atılan markanın kurucuları James McLamore ve David Edgerton adında evli bir çifttir. 5 yıl içinde büyük bir gelişme gösteren marka 3. büyük şubesini açarken artık McDonalds'tan sonra akla gelen bir diğer fost food markasıydı. Türkiye'de 70 ilde, 600'den dazla şubesiyle ve 15 bin çalışanıyla, yılda 250 milyon kişiye hizmet vermekte.
4. HAZIMSIZLIĞI GİDERMEK İÇİN ÜRETİLEN İÇECEK: COCA COLA
İlk kez mide hazmını kolaylaştırmak amacıyla elde edilen Coca Cola'nın köklü tarihi 1886 yılına kadar uzanıyor.
ABD'nin Georgia eyaletinde yaşayan ve aynı zamanda bir eczacı olan John Pemberton, uzun süredir mide hazmını kolaylaştırmak için bir şurubun üstünde çalışıyordu. Karbondioksit ve alkolün bulunmadığı bu şurubu, bir çaydanlığın içinde karbonatlı sudan elde ederek, suyu karamelize edilmiş şekerle tatlandırdı ve bugün içmeye doyamadığımız enfes tadı çıkardı. Ve elbette bugüne kadar formülü bir sır gibi saklanmaya devam ediyor.
5. MEŞRUBAT DOLABINDAKİ BRAD'İN İÇECEĞİ: PEPSİ-COLA
Bir diğer köklü tarihi olan Pepsi-Cola'da en az Coca Cola kadar etkileyici bir hikayeye sahip.
Orijinal formülünün, 1893 yılında eczacılık yapan Caleb Bradham'a ait olduğu bilinen içecek, o zamanlar eczacının adına ''Brad'in içeceği'' dediği ve meşrubat dolabında bulundurmayı unutmadığı en güzel içeceklerinden biriydi. Kendi ürettiği bu içeceğin içinde limon, şeker, karamel, kola fındıkları, su ve daha pek çok farklı şeyin harmanlandığı maddeler vardı. Zamanla dillerde dolaşmaya başlayan meşrubata kalıcı bir isim olarak Pepsi-Cola adını verdi ve o günde beri sevdiğimiz içecekler arasında yerini aldı.
E-bültenimize abone ol!
Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.